В началото на декември Марк Хамлет отива заедно с тъстовете

...
В началото на декември Марк Хамлет отива заедно с тъстовете
Коментари Харесай

Да почерпиш непознат с бира - новата мода в английските пъбове

В началото на декември Марк Хамлет отива дружно с тъстовете си в един пъб в северната част на Англия. Снима старата си компания, пуска фрагмента във Фейсбук групата Wetherspoons The Game! и написа закачлив коментар:

„ Разказах им за играта. Но, апелирам, не прекалявайте, би трябвало да си легнат рано “.

В идващите няколко минути масата на тримата е отрупана с вино, бира и шотове. Черпят ги непознати с пожелания за хубава вечер. Съвсем скоро пиенето става толкоз доста, че зетят стартира да го разнася из останалите маси, а след това написа:

„ Благодаря на всички, ще спят като къпани “.

Защо и по какъв начин се случва всичко това?

През 2017 година компанията, притежаваща веригата заведения J D Wetherspoon, пуска мобилно приложение, чиято концепция е клиентите да бъдат оптимално улеснени. Те могат да поръчват без въобще да стават от масата – би трябвало единствено да посочат заведението, в което се намират, номера на масата си и какво желаят. След това системата генерира информацията и я праща към личния състав.

Уловката е, че приложението не употребява данните за местоположението на телефона. Т.е. клиентът би трябвало самичък да избере къде се намира. А за задачите на играта той може да избере и пъб на другия завършек на страната. Иначе казано, в случай че един човек седи в механа в северната част на Англия, той може да поръча в друга, само че в южната част. Така напитките ще отидат на масата на някой чужд, а оня, който ги е поръчал, ще ги заплати, т.е. ще черпи.

Дали тази функционалност на приложението е съзнателно оставена да работи по подобен метод или е просто недовиждане, не излиза наяве. Но е реалност, че с помощта на нея се ражда нова, занимателна мода, споделя The Wall Street Journal.

За основател на тази игра се счита 42-годишният Крис Илман. Пред The Guardian той споделя, че концепцията му е пристигнала през 2018 година в един много сложен за него интервал.

„ Току-що бях завършил с лекуването си от рак. Освен това се бях развел и спях в колата си. Имах потребност нужда от нещо положително “, споделя той.

За дълго време самодейността „ Почерпи чужд “ остава относително незнайна. В края на предходната година обаче Фейсбук за следващ път трансформира логаритмите си и стартира да предлага на потребителите да се включат в групи, в които досега не членуват. Така известността на въпросната избухва. От едвам 1000 членове през ноември те внезапно стават 400 хиляди.

Илман подхожда с смешка. При постигане на 100 хиляди членове той си прави татуировка, с цел да означи мотива. Обещава и да добави още едно име по правосъден път към личното си (Spoon по името на веригата пъбове), в случай че групата доостигне 500 хиляди Казва, че към този момент е подхванал нужните стъпки.

Междувременно групата заживява собствен живот. Започват да се провеждат надпревари, а спечелилият печели питиета. Всеки, който желае да го почерпят, би трябвало да качи своя фотография и номер на маса в групата. Модератори преглеждат наличието и желаят доказателства, че хората са пълнолетни (например фотография на персонален документ). Когато напитките станат прекомерно доста, поръчките стопират.

Тези, които са получили питиета, могат да върнат жеста в различен ден. Всъщност това е съвсем наложително, само че никой не може да ревизира дали в действителност се прави. Така или другояче доста консуматори, искащи да ги почерпят, дават обещание също да го създадат за някой различен.

Днес създателят на концепцията Илман споделя, че е учуден какъв брой известна е станала тази игра. Той ръководи в свободното си време Фейсбук група с над 500 хиляди членове. Според него с помощта на играта J D Wetherspoon са спечелили към 1 млн. паунда от поръчки. От компанията отхвърлят коментар. Очаква се техният създател Тим Мартин да бъде отдаден в рицарство от крал Чарлз III. Веригата е известна с това, че няма профили в обществените мрежи. Те са изтрити през 2018 година, тъй като Мартин счита, че хората прекарват прекалено много време там.

Да черпиш хората, с които си в кръчмата, има дълбоки обичаи във Англия. Да купиш напитка на чужд, който евентуално в никакъв случай няма да видиш с очакване, че той ще върне жеста, е просто нова демонстрация.

Тя наподобява се харесва на хората, тъй като привръжениците стават от ден на ден и даже стартира конкуренция и самореклама за какво някой заслужава да го почерпят. Често фамилии с дребни деца описват по какъв начин за първи път от месеци са съумели да излязат от у дома и да се порадват на малко независимост. Или пък някой чества рожден ден. Друг се е видял със остарял другар.

Понякога има и същински известни хора. Например тъстът и тъщата на Хамлет от началото на тази история получават толкоз доста пиянство, че няма какво да го вършат. Появяват се даже и нещо като благотворителни начинания – може да платиш вечерята на някой, останал без пари, или просто с цел да му оправиш настроението след кофти ден. Илман към този момент е стартирал и обособена секция в групата, където може да се поръчва храна за нуждаещи се.

Един от админите Адам Джей споделя за много чудноват случай – жена разгласила фотография, на която се виждало, че е в заведението със своя домакински любим – пор.

„ Можем ли пуснем пор “, попитал Джей останалите админи. Отговорът бил позитивен.

„ Изпратиха им много неща “, спомня си той.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР