В началото на август японското правителство забрани износа на всякакви

...
В началото на август японското правителство забрани износа на всякакви
Коментари Харесай

Колко струва на Япония забраната за износ на употребавяни коли към Русия?

В началото на август японското държавно управление забрани износа на всевъзможни коли за Русия, като се изключи тези с доста дребни габарити, като по този метод отряза доходоносния канал за търговия с използвани Toyota, Honda и Nissan.

Въпреки че по този метод унищожават най-големия източник на използвани коли за Русия, глобите имат и противоположен резултат, защото намаляват цените в самата Япония и принуждават брокерите в бранша да търсят нови пазари като Нова Зеландия, Югоизточна Азия и Африка.

Според комерсиалните данни и участниците на пазара, представени от Reuters, този ход на Япония да забрани множеството продажби на използвани коли в Русия стопира търговия на стойност близо 2 милиарда $ годишно, „ която процъфтяваше в сянката на глобите поради Украйна “.

Търсенето на коли втора ръка от Япония в Русия внезапно скача, откакто международните автомобилни производители, в това число Toyota, се отдръпват от страната след нахлуването на съветските войски в Украйна.

До предходната година, когато глобите в други страни се стегнаха, Русия е последна дестинация за повече от 1/4 от японския експорт на използвани коли на междинна цена от съвсем 8 200 $. Това е повече от два пъти по-висока цена от тази през 2020 година, когато Русия е получавала към 15% от японския експорт на използвани коли.

Тези продажби са били на път да надвишават 1,9 милиарда $ за цялата 2023 година, преди Япония да наложи по-строги наказания, сочат още комерсиалните данни.

Повече от половината от 303 000 използвани автомобила, импортирани от Русия през първите осем месеца на годината, са пристигнали от Япония, съгласно данни на съветската аналитична организация Автостат. За съпоставяне, в границите на същия интервал са продадени 606 950 нови автомобила най-вече от съветски и китайски марки.

Базираният в Тояма SV Alliance, експортьор на коли, е част от първичния взрив. Компанията изпраща приблизително към 6 500 използвани автомобила в Русия всеки месец до юли. Пристанището Тояма се намира на към 800 км от съветския Владивосток, в границите на два дни корабоплаване с товарен транспортен съд.

" Бизнесът ни се е свил с към 70% и се наложи да освободим няколко души, тъй като няма задоволително работа ", споделя Олеся Алексеева, координатор логистика в SV Alliance.

По-евтини коли за рециклиращите предприятия

От десетилетия Япония е водещ експортьор на използвани коли, защото системата ѝ от наложителни инспекции покачва разноските за поддръжката им за потребителите в страната. В съпоставяне с тях разноските за финансиране на покупката на нови коли са ниски. В резултат на това експортна промишленост на Япония е изпратила стотици хиляди коли по пътищата от Малайзия до Монголия и от Пакистан до Танзания.

Таканори Кикучи, шеф на отдела за комерсиална политика в региона на автомобилостроенето в японското Министерство на стопанската система, търговията и индустрията, декларира, че държавното управление " следи какво влияние ще окажат " новите наказания.

Първоначално Япония забрани износа на първокласни коли за Русия през април предходната година. През юни тя добави възбрана за експорт на тежки камиони. Съгласно последните наказания търговците към момента могат да изнасят за Русия единствено по-малки коли като Toyota Yaris или Honda Fit.

Element Trading, дилър на използвани коли в префектура Ниигата, която граничи с Тояма, свидетелства, че делът на Русия в бизнеса му се е намалил от пиковите над 50% до под 20% в границите на няколко месеца. В същото време броят на предлаганите използвани коли в Япония е повишен с над 20% през август по отношение на миналата година, до момента в който междинните продажни цени са спаднали със 7%, сочат предварителните данни на аукционната къща USS.

Спадът на цените въпреки всичко е приветстван от някои браншове. Компанията за преработване на батерии 4R Energy да вземем за пример споделя, че е получила " забележителен попътен вятър “ от спада на цените на използваните коли, в това число на Nissan Leaf. По-ниските цени дават на взаимното дружество на Nissan и комерсиалната къща Sumitomo по-широки благоприятни условия за обезпечаване на доставки.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР