В момента световната финтех индустрия расте с почти 20% на

...
В момента световната финтех индустрия расте с почти 20% на
Коментари Харесай

Шест нови пазара за финтех предприемачи

В момента международната финтех промишленост пораства с съвсем 20% на година. По прогнозите на Vantage Market Research до 2028 година пазарът ще надвиши 330 милиарда $. По-рано предпримачите от Русия се стремяха към Съединени американски щати, само че в актуалните условия това е невероятно. Това накара Павел Гужиков, създател и CEO на финтех компания да преразгледа проектите си като финтех бизнесмен. Той вижда вероятност през идващите години в няколко нови пазара.

Методологията за оценка на привлекателността на даден пазар се базира на няколко критерия, които мерят вероятностите. Това са:

Отказ от заплащането в кеш

Високият % на безкешови разплащания е директен индикатор за перспективността на финтех стартъпите в страната. Ако аудиторията всеобщо се отхвърля от наличните пари, тя е евентуално подготвена за иновационни финтех решения.

Взривен растеж на безналичните заплащания бе регистриран през 2020 година по време на пандемията. Причините бяха нежеланието на клиентите да бъдат тук-там с доста хора и боязън от допир с книжни пари, които може да бъдат преносители на заболявания. До пандемията процентът на безналичните заплащания последователно растеше - примерно с 2% на година.

Една от главните аргументи - лоялността на младежите към новите технологии. Младежките са част от цифровия свят, а в него доста артикули е невероятно да се платят кеш, написа Forbes.

След младежите и останалите сегменти от аудиторията минават към този метод на разплащане. Много компании стимулират клиентите си да заплащат за артикули онлайн, да вземем за пример, предлагайки понижение. За бизнеса този формат на заплащане е преференциален - парите по-бързо постъпват в оборот. По прогноза на икономистите на МФВ, в страните, където кешът е минимум известен, делът им ще се приближи до 0% в околните 5-17 години.

Увеличаването на % на безкевоши разплащания значи, че клиентите се приучават да заплащат онлайн и евентуално са подготвени да употребяват други финтех принадлежности.

Развитие на дребния и междинния бизнес

Развитият дребен и междинен бизнес е индикатор за развиване на стопанската система като цяло. Той намалява безработицата в страната. По-просто е да се откри работа измежду хиляди неголеми компании, в сравнение с в една огромна. Като резултат се покачва покупателната дарба на популацията, което евентуално спомага за търсенето на финтех принадлежности.

През пандемията дребният и междинният бизнес бе заставен интензивно да внедрява онлайн продажба и безкешово разплащане. Компаниите, които не съумяха да се приспособяват, трябваше да затворят. Развитият дребен и междинен бизнес в постковид епохата е необятен пазар за b2b финтех решения.

Потребности на аудиторията

Ако на разрастващите се пазари растежът на финтех постоянно се обезпечава от резултата на ниската база, то на развитите той идва от аудиторията. Високият стандарт на живот образува нови потребности, аудиторията се нуждае от нараснал комфорт, тъй като елементарно възприема нововъведения, които го обезпечават.

Най-скъпата европейска финтех услуга Klarna завоюва точно от това. Хората в скандинавските страни се умориха от кеша. Половината от филиалите на най-големите банки в Швеция даже нямат налични пари в касата и не одобряват кеш.

Новата услуга се оказа сполучлива освен тъй като разрешава да се купуват артикули на разсрочено заплащане, само че и тъй като дава отговор на търсенето на аудиторията на комфортно и бързо безкешово разплащане.

Новите пазари

Китай

Китай е главният международен финтех вложител от 2018 година, когато китайските вложения във финансови технологии доближиха 25,5 милиарда $, което възлизаше на над половината от общия международен размер. 80% от възрастни в Китай пазарят онлайн, 94% от тях не употребяват кеш за интернет покупките си.

Основните платежни принадлежности в Китай са суперприложенията Alipay и WeChat. Суперприложението се отличава от нормалното платежно приложение с необятната си функционалност.

Планът за финтех развиването на Китай за интервала 2022-2025 година, оповестен от Народната банка на КНР, демонстрира, че има свободни ниши за финтех бизнесмени. Например, това е обвързвано с интеграцията на финтех и зеленото финансиране. Китайският водач Си Дзинпин даде обещание, че до 2060 година страната ще бъде изцяло въглеродно неутрална, а за задачата са нужни зелени центрове за бази данни.

Освен това в проекта за развиване на финтех се приказва за компликациите, с които се сблъсква по-възрастното потомство на Китай при потреблението на финансови артикули. В страната явно има търсене на комфортни и разбираеми технологии за по-възрастните.

Индия

Индия е една от най-бързо разрастващите се стопански системи на света. Само за последните две години локалните финтех стартъпи привлякоха над 15 милиарда $ от интернационалните вложители. Обемът на пазара на индийската финтех промишленост през 2021 година бе 31 милиарда $, а прогнозите за 2025 година са за примерно 150 милиарда $. В страната има над 6500 финтех компании, включително над 10 “еднорога”.

Електронните портфейли в Индия са доста по-популярни от мобилните банки. Средностатистическият гражданин на страната има най-малко два портфейла, благодарение на които взема решение всички значими задания - от заплащане на сметки до пазаруване на артикули.

За разлика от Китай, тук суперприложенията едвам стартират да намират своето място на пазара. Те набират обороти и са много по-удобни от електронните портфейли. В бъдеще ще станат водачи на пазара.

Узбекистан

Узбекистан е интензивно разрастващ се финтех пазар. Дистанционни банкови услуги употребяват 22 млн. души - или 65% от популацията на страната.

Във финансовите технологии на страната водещи са електронните портфейли. Там пробив направи портфейлът Oson, създаден от банка “Туркистон” през 2020 година Клиентите могат да го употребяват благодарение на карти (Uzcard, VISA, MasterCard) и услугата WebMoney.

Приложението се радва на известност измежду узбекистанците, които пътуват до други страни, с цел да работят. С негова помощ се изпращат пари, заплащат се сметки и така нататък

Водещият платежен инструмент в Узбекистан са електронните портфейли Click и Payme, който принадлежи на грузинската банка TBC. До 2022 година количеството на дейните консуматори доближи 1,3 млн. души. Приложението Payme за 6 години от основаването си натрупа 6 млн. консуматори. Услугата Click към юни 2022 година се употребява от 8 млн. души и в над 25 000 търговски обекта в страната.

Цифровото банкиране в Узбекистан обаче към момента е в зачатъчно положение. Има единствено три цифрови банки, които могат да отпускат заеми и да откриват депозитни сметки онлайн.

Скандинавски страни

През 2021 година в Скандинавия бе осъществено рекордно количество покупко-продажби във финтех. Многомилионни инвестиции притеглят най-големите скандинавски стартъпи: Klarna, Lunar, Pleo, Juni, Anyfin, Enfuce, Billogram, Hedvig и други Абсолютен водач по количество едри покупко-продажби е Швеция - там те бяха седем.

Съвместният отчет на PA Consulting, Copenhagen FinTech и Nordic FinTech Alliance очерта трендовете за 2022 година в скандинавския финтех. Един от най-важните трендове е устойчивото развиване. Финтех решенията, които оказват помощ за запазване на околната среда, стават все по-търсени.

Друг основен трент е отвореното банкиране: Швеция, Дания и Норвегия към този момент са водачи по екоститеми за отворено банкиране в Европа. Финтех стартъпите получават достъп до данните на огромните банки, над 2500 странични разработчици към този момент употребяват платформата Nordea Open Banking. Отвореното банкиране дава опция на огромните банки да получават нововъведения от финтех фирмите, а последните могат да разчитат на преференциално партньорство.

Колумбия

В Колумбия има релативно невисока досегаемост на финансовите услуги — общо 55,6% в селските региони и 66,7% в градовете. Тази обстановка оказва помощ за повишаване на необанките и финтеха като цяло.

Необанките освен дават достъп до финансови услуги доста от тези, които са недостъпни на физически клонове, само че и оферират по-ниска цена на преводите.

През май 2019 година Народното събрание на Колумбия утвърди «ускорения път» за приемане на лиценз за финтех компании. Като резултат Колумбия стана най-хубавата страна в Латинска Америка във връзка с достъпността на финансовите услуги по време на пандемията.

Въпреки всичко сега има огромен дял консуматори, които не са обхванати нито от обичайните, нито от цифровите банки. Пазарът чака нови финтех решения, първата серия от тях ще бъде в областта на кредитирането.

Главният колумбийски стартъп ​​Sempli — това е кредитна платформа за дребен и междинен бизнес, която дава заеми на сума от $5000 до $80 000. През март 2022 година компанията притегли следващ кръг вложения, общата сума на привлечените пари през 2017 година — $42 млн.

ОАЕ

Според The Next Web, Дубай публично е приет за най-привлекателното място за финтех-стартъпи. ОАЕ като цяло са преди всичко в класацията на местоположения за пускане на бизнес, според ​​Global Entrepreneur Index. Стартъпите тук получават поддръжка от страната и от самата бизнес среда.

В страната има над 10 000 стартъпа, профилирани във финтех. ОАЕ възнамеряват да основат до 20 финансови “еднорога” към 2031 година

Арабският пазар е отворен за бизнесмени. Данъчните условия за стартъпи са преференциални - няма налог върху работната заплата и растежа на капитала. Аудиторията, която се състои в огромната си част от обезпечени и висококвалифицирани чужденци и представители на локалното население, е подготвена да схване нови технологии, което в допълнение подтиква растежа на финтех решенията.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР