В момента не очакваме някой да ни нападне. Заобиколени сме

...
В момента не очакваме някой да ни нападне. Заобиколени сме
Коментари Харесай

Боян Чуков: Няма кой да ни нападне, съседи са ни приятели и членки на НАТО

" В момента не чакаме някой да ни нападне. Заобиколени сме от страни другари и страни членки на НАТО и Европейски Съюз. Премиерът е прав, че би трябвало да обърнем внимание върху нашата национална сигурност, само че като се потрудим самите ние, а не все да чакаме някой да ни изпрати помощ. Трябва да погледнем себе си, преди да чакаме като просяци някой да ни изпрати нещо и да ни каже какво да вършим ".

Това съобщи специалистът по национална сигурност Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Според него министър-председателят не е получил задоволително информация и няма ясна картина за протичащото се по света, като се е задоволил единствено с политически заявления.

" Ние би трябвало съществено да си зададем въпроса по какъв начин действат КСНС и Съветът по сигурността към Министерски съвет. Аз съм бил секретар на Съвета по сигурността и мога да ви кажа, че тази конструкция не може да извършва своите съществени отговорности, тъй като няма този потенциал да дава на премиера аналитично-информационна продукция от доста високо равнище. В България няма звено, което да събира и обработва целия поток от информация, който касае националната сигурност, и да го дава на министър председател, президент, ръководител на Народно събрание ", акцентира Чуков.

През последните 4-5 години за Българската войска е направено доста, счита той. И означи, че преди 7-8 години немалка част от политиците споделяха, че няма смисъл да даваме пари за армията.

" В момента надали български боец ще отиде да се бори някъде. Не става дума за идване в България на големи въоръжени контингенти. Никой не приказва за разполагане на в допълнение оръжие на територията ни. Отделните страни в НАТО имат друг метод към протичащото се в Украйна. Преди два дни министърът на защитата на Украйна стартира да изрича същото мнение като Москва - че не се чака война сред Украйна и Русия. Тук е надиграване сред огромните - Русия и Съединени американски щати. Повечето европейци вземат участие като пешки, които ги местят на шахматната дъска ", изясни специалистът по сигурност.

На въпрос дали е допустимо спиране на газовите доставки, Чуков разяснява, че германците доста добре си вършат сметката, до момента в който ние сме залисани кой какво е споделил в Украйна или какво е споделил Столтенберг и не разбираме, че сме на прага на рецесия със доставяне на храни за популацията.

Проблемът е с повишаването на природния газ - селското стопанство в Европа е от отбора на така наречен хидропоника или биопоника, изкуствена настилка, върху която се поставят торове. Да, само че торовете се създават от природен газ. С покачването на цената, предприятията, които ги произвеждаха, банкрутираха. Затова и Русия ограничи износа на торове, на храни, изясни Чуков.

А китайците, като мъдри хора, имат чудовищни ресурси от ориз, жито и царевица, посочи специалистът.

Необходимо ни е аналитично звено, което да се занимава точно с тези въпроси, изясни Боян Чуков. Затова, съгласно него, би трябвало незабавно да бъде реорганизирано взаимоотношението сред КСНС и Съвета по сигурността, да сменим метода, по който те действат, и несъмнено, фрагментите, които стоят зад тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР