Българите сигурно формално сме приели Деня на Европа като наш

...
Българите сигурно формално сме приели Деня на Европа като наш
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Войната се завърна на територията на Европа

" Българите несъмнено официално сме приели Деня на Европа като наш празник. Въпросът е дали се усещаме до дъно европейци? A в случай че не се усещаме такива - виновността в нас ли е? Или както нормално ще я търсим отвън нас? Аз се усещам част от Европа. Чувствам страната ни като част от Европа. И доста бих желала да имаме полагащото ни се самочувствие, само че и да създадем напъните, които да ни го донесат. “

Това сподели пред bTV някогашният министър на външните работи и някогашен дипломат на България в Турция Надежда Нейнски.

По думите ѝ Европа е доста повече от подписан контракт и пари по фондовете.

" Европа е философия, взаимност, умеенето да впишеш личния интерес измежду ползите на една общественост от демократични страни. Европа е една сбъдната фантазия на генерации българи, които смятаха, че нашето достолепие ще даде благоприятни условия освен на тях, само че и на генерации след тях “, сподели още тя.

" През годините политиците доста постоянно са преписвали неудачите си на това, че Европа ги натиска за едно или друго нещо и по този метод да търсят индулгенция за несвършена работа “, акцентира Нейнски.

" Да бъдеш в Европа значи да живееш в една демократична страна, в която законността ти дава благоприятни условия и не ти се постанова да търсиш " човек “ в институциите, както споделяше един прочут рапър. Ние сме привикнали да бъдем обект в политиката, а не индивид. В идващите избори би трябвало да препотвърдим нашия геополитически избор. Всичко, което желаеме в живота си зависи от това, дали сме добре ръководени “, добави някогашният външен министър.

Според нея казусът не е толкоз в тези, които гласоподават, колкото в тези, за които се гласоподава.

" Наш ангажимент е да дадем причини и претекст на хората да гласоподават за една или друга политическа мощ. Човек би трябвало да има мнение, с цел да може да се развива. За страдание " партията на негласуващите “ се оказа най-сериозната партия и дълго време всички ние гласуваме не толкоз " за “, колкото " срещу “, добави Надежда Нейнски.

По думите ѝ макар че Европейските избори към момента не са толкоз известни в България, за страната ни те са основно значими.

" Войната се завърна на територията на Европа. Когато Русия атакува Украйна, това подейства по-скоро отрезвяващо за Европа. Европейските избори са извънредно значими, тъй като те ще доведат до затвърждаването на поддръжката за Украйна. Все отново крайната цел на Русия е да повлияе на европейската политика и това е нещо, на което би трябвало да се противопоставим изрично “, съобщи Нейнски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР