“В момента има 117 хиляди активни случая, което е рекорд.

...
“В момента има 117 хиляди активни случая, което е рекорд.
Коментари Харесай

Лъчезар Томов за ФАКТИ: Сериозни мерки и тестване два пъти на ден в училище, за да имаме някакъв контрол над “Омикрон”

“В момента има 117 хиляди дейни случая, което е връх. Минахме върха от първата вълна през първата есен, която беше “свежа” вълна измежду имуноподатливо население. Сега може да се стигне до 300-400 хиляди дейни случая, в случай че РЗИ успее да ги регистрира”.

Това уточни в изявление за ФАКТИ гл. ас. доктор Лъчезар Томов, математик и учител.

“Самите чиновници на РЗИ ще бъдат инфектирани, тъй че не знаем какво ще се случи и със самата система”, счита още той.

Според него главната разлика сред развиването на вируса у нас и в останалите елементи на света ще бъде равнището на смъртността.

Какви са математическите прогнози за разпространяването на COVID-19 и новия вариант “Омикрон” в идващите седмици - от ФАКТИ разговаряхме с гл. ас. доктор Лъчезар Томов .

Целия диалог четете в идващите редове:

- “Псевдомерките ще устоят до вторник (04.01.2022 г.)”, пишете във Фейсбук и факт - и през вчерашния ден, и през днешния ден виждаме, че броят на новозаразените е над 6000, като през днешния ден по отношение на през вчерашния ден има нарастване от към 500 души. Д-р Томов, за какво ограниченията са псевдо такива съгласно Вас?

- Вчерашният ден беше с акумулирани случаи от празниците. Винаги денят след ден с кумулирани случаи броят е по-нисък. Този път обаче това не е по този начин, в противен случай - има доста покачване по отношение на акумулиран ден. Това ясно демонстрира какъв брой огромен е растежът. Ефективното репродуктивно число към този момент е 1,5 - т.е. 10 души заразяват 15.

Казах, че ограниченията няма да устоят, тъй като “Омикрон” е толкоз инфектиран, че към този момент наподобява на морбили. Дори прецизното съблюдаване на тези ограничения не би помогнало. Ние имаме доста демократичен режим по отношение на зеления документ, а този вид се популяризира даже измежду двойно имунизирани. При нашия демократичен режим към зеления документ, даже хората, които го имат, да се ревизираха прецизно, това нямаше значително да понижи разпространяването. Нямаме надзор върху огромните събирания, учебните заведения са отворени без съществени ограничения. Дори и при съществени ограничения, с цел да имаме някакъв надзор над “Омикрон”, в учебно заведение би трябвало да имаме тестване два пъти дневно и същински вентилационни системи, каквито системи има в незабавните отделения на лечебните заведения.

- Ако не бъдат наложени нови ограничения, колко на новозаразени ще стигнем?

- В момента има 117 хиляди дейни случая, което е връх. Минахме върха от първата вълна през първата есен, която беше “свежа” вълна измежду имуноподатливо население. Сега може да се стигне до 300-400 хиляди дейни случая, което не зная дали ще се регистрира в системата. Системата има потенциал, който ще бъде претрупан откъм тестване. Самите чиновници на РЗИ ще бъдат инфектирани, тъй че не знаем какво ще се случи и със самата система. Ще го забележим обаче по нашите другари, познати и обграждане.

- В какъв интервал очаквате тези 300 хиляди дейни случая?

- До 2-3 седмици. Те обаче може да не се отчетат действително, тъй като е допустимо системата да се претрупа.

- Има ли по какъв начин тези случаи да се предотвратят - с локдаун да вземем за пример?

- Нужно е да има затваряне на учебните заведения, затваряне на нощните заведения, заведенията за хранене, което да се случи субсидирано - въпреки всичко хората в този отрасъл много изтъняха стопански, и надзор на маските на публични места с полиция, както правеше ген. Мутафчийски, а също и стимулиране на работата от у дома.

Ако не желаят да наложат цялостен локдаун, в реда на нещата е най-малко да има затваряне на учебните заведения и на заведенията за хранене, изключително на нощните заведения. Дебело наблягам, че това затваряне би трябвало да е субсидирано, тъй като те бяха доста ударени.

Проверките за зелен документ би трябвало да се засилят, както и да се диференцират свободите на ваксинирани-неваксинирани. Не виждам по какъв начин България ще излезе от пандемията без цялостна имунизация. Рано или късно ще има нови разновидности.

- Сравнявайки цифрите у нас и в другите страни, какви са разликите в развиването на вируса?

- Основната разлика ще бъде смъртността. Ако 100% от инфектираните ще починат, това се дефинира от имунизационния статус на популацията. В Англия да вземем за пример има разлика в скоростта на разпространяване и тя е по-голяма, в сравнение с в България, тъй като у нас трафикът е доста по-слаб. У нас общуването сред хората не е толкоз интензивно, няма толкоз огромни събирания, както там. У нас вирусът се популяризира по-бавно. В Англия вирусът се популяризира по-бързо, само че пък там има към този момент съвсем 80% имунизирани с две дози и съвсем 50% с три, което понижава риска от гибел неведнъж.

Най-голямата разлика ще бъде какъв % от инфектираните ще починат. Не се знае какъв ще бъде този %, само че прогнозите са, че ще има понижена тежест на този вид. Нямаме обаче съпоставяне с близка до нашата популация, защото в Южна Африка популацията е със междинна възраст 28 години, ние сме със междинна възраст 44 години. Рискът неведнъж нараства при такава междинна възраст, също така даже в Южна Африка имат повече имунизирани, в сравнение с у нас.

Нямаме визия какъв брой понижава рискът от гибел при естествено боледуване, единствено можем да гадаем. Имайки поради, че 1-2 милиона души в Българи или не са се разболели, или са се разболели безсимптомно и не са образували никакъв имунитет, има задоволително “свежо” население, върху което този вид да върлува. Смята се, че “Омикрон” е по-лек, само че лек колкото истинския ухански вид, а не лек в смисъла на простуда. Има капацитет от вълна със подобен брой умряли на тези от “Делта” вълната. 60% от всички умряли от вируса в България са единствено от “Делта” вълната. Починалите от " Делта " бяха публично 12 хиляди, само че директно и индиректно техният брой е действително 24 хиляди. Същият капацитет има и тази вълна - по-леко превозване, само че минаване през безусловно всички, които нямат три дози ваксина.

Остротата на вълната пък е главен проблем за системата на опазването на здравето. Когато има доста тежкоболни, а О2 няма, това ще усили шанса повече хора да починат. Препълнените лечебни заведения ще спрат и лекуването на други незабавни случаи и хронично заболели. Точно по тази причина вълните би трябвало да се управляват - колкото по-късна е вълната, толкоз по-малък резултат има опазването на здравето върху смъртността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР