В момент, когато беше огласено експертно становище, че Световната здравна

...
В момент, когато беше огласено експертно становище, че Световната здравна
Коментари Харесай

Пандемията и климатичните промени

В миг, когато беше огласено експертно мнение, че Световната здравна организация би трябвало да бъде укрепена с по-голямо финансиране и нараснала дарба да проверява произхода на пандемии въз основа на нов контракт, а държавни управления мъчно подписаха съглашение за въздържане на равнището на температурата на планетата, не до такава степен честни политически водачи по света безогледно се облагодетелстват от рестриктивните мерки, които тези две дълготрайни рецесии постановат .
 пандемия ковид iStock/Getty Images
Показателно е, че Съединени американски щати, които при ръководството на президента Джо Байдън не престават да акцентират, че се грижат пламъкът на демокрацията да не угасва, са принудени да се вгледат в действителната картина на положението на демократичните полезности. Тя демонстрира, че въздействието на Вашингтон понастоящем не доближава успокояващо резистентен небосвод. Най-прясната констатация е за Африка. Там предходната седмица американският държавен секретар Антъни Блинкън се увери на място, както показват наблюдаващи, че авторитаризмът, растящите закани от получили нов подтик екстремисти и непрекъснатите провокации от коронавирус и изменящия се климат, настойчиво не се поддават на американска намеса .

В столицата на Нигерия Блинкън трябваше да признае, че " държавните управления стават по-непрозрачни, в цяла Африка водачите не се преценяват със периода на мандатите си, фалшифицират или отсрочват избори, възползват се от общественото неодобрение, с цел да завоюват и задържат властта, арестуват опозиционери, репресират медии и разрешават на службите за сигурност брутално да постановат пандемични ограничавания ".
 Китай ковид iStock/Getty Images
Парадоксът е, че в това време Международният институт за народна власт и помощ при избори (ИДЕА) уточни в отчет, че от ден на ден страни се плъзгат към авторитаризъм, а броят на одобрените демокрации, които са застрашени, в никакъв случай не е бил толкоз висок . А измежду страните, упоменати като разочароващи, са и Съединени американски щати.

Ерозията на демокрацията е поразила повече страни от всеки път, сигнализира ИДЕА и показва областите, в които отстъплението се набива на очи: отчетността на изпълнителната и правосъдната власт, медийната независимост и човешките прав а. Популистка политика, потребление на рестриктивните мерки, свързани с пандемията, за смълчаване на съперници, податливост на някои страни да подражават на недемократичното държание на други, дезинформация, употребена за вътрешно разделяне в обществото, са съществени аргументи за това 70 на 100 от международното население през днешния ден да живее или в недемократични режими, или в страни с оттегляне от демокрацията .

Печален факт е, че пандемията от COVID-19 е довела до скок в властническото държание на държавни управления, регистрира ИДЕА. В отчета на основаната в Стокхолм междуправителствена организация с 34 членове категорично се показва, че няма доказателства, че властническите режими се оправят по-добре в битката с пандемията, без значение че китайски държавни медии оповестяват за противоположното.
ИДЕА заключава, че пандемията е осигурила спомагателни принадлежности и опрощение за репресивни тактики и задушаване на инакомислието в страни като Беларус, Куба, Мианма, Никарагуа и Венецуела.
 Гърция ковид iStock/Getty Images
Според разбора на ИДЕА, 64 % от страните са подхванали дейности за ограничение на пандемията, определяни от специалисти като " непропорционални, ненужни или противозаконни ".

В резултат автократичните режими са станали " даже още по-безогледни в репресиите си, свободата на словото е била лимитирана, а върховенството на закона - отслабено. "

Само за десетилетие броят на страните, в които има отдалечаване от демокрацията, се е удвоил, акцентира отчетът на ИДЕА, а поименно упоменатите в тази връзка страни са Съединени американски щати, Унгария, Полша и Словения.
Сега е моментът демокрациите да бъдат смели, да са новаторски и да се заредят с нова сила, приканва генералният секретар на тази организация Кевин Касас-Самора.
 маска ковид iStock/Getty Images
В пространния документ от 80 страници се акцентира, че въздействието на Китай, съчетано със личната му задълбочаваща се автокрация, също излагат на риск легитимността на демократичния модел . Освен това, пандемията е разширила съществуващия отпреди разлом сред представящите се доста добре западноевропейски демокрации и по-слабите им сътрудници в централната и източната част на Стария континент, счита ръководителят на програмата за Европа в ИДЕА Сам ван дер Стаак, представен от Асошиейтед прес.

Според Ван дер Стаак, това разделяне ще продължи да бъде предизвикателство за европейското единение, тъй като то е изправено пред външния напън на недемократични международни сили . Недемократичните държавни управления в Европа, съгласно отчета на ИДЕА, са Азербайджан, Беларус, Русия и Турция.

Що се отнася до Северна и Южна Америка, ерозия на демокрацията е диагностицирана в Съединени американски щати, Боливия, Бразилия, Колумбия и Салвадор.
За страдание, " изходните рани " в следствие от пандемията, не се лимитират единствено до равнището на държавното управление. В собствен отчет Международната федерация на аления кръст и аления полумесец показва, че бедствието е поразило обществената тъкан на обществата. Социално-икономическото му влияние е изключително тежко за дамите и мигрантите. Това е вторичният резултат на пандемията, а уязвимите групи са косвените й жертви.

Лицата в неравностойно състояние вследствие на спорове, климатичните промени и бедността са тласнали хора в неравностойно състояние още по-близо до ръба на пропастта, съобщи на конференция президентът на МФЧК Франческо Рока.
На този декор правозащитници и западни законодатели предупреждаваха, че даже и мощната мрежа от служители на реда в целия свят, които Интерпол сплотява, може да се окаже под властта на властнически държавни управления след приключилото през вчерашния ден общо заседание на организацията в Истанбул. И това се случи, нищо че Интерпол твърди, че отхвърля да бъде употребена за политически цели. Но единият й управителен пост - този на президент, беше ангажиран от командващия силите за сигурност на Обединените арабски емирства военачалник Насер Ахмед Насер ар Раиси, против който има обвинявания в изтезания, подадени във Франция и в Турция. Този избор накърни имиджа на Интерпол.

С подобен човек на президентския си пост, Интерпол може би към този момент няма по този начин добросъвестно да преследва наркотрафиканти и трафиканти на хора, лица, обвинени във военни закононарушения и хипотетични екстремисти . Точно противоположното - ресурсите на интернационалната полицейска организация може да се употребяват оптимално, с цел да бъдат залавяни дисиденти, живеещи в заточение, и даже политически съперници вътре в избрани страни, показват деятели. Според преподавателя в Тексаския университет A&M Едуард Лемън, експерт по властнически режими, избирането на генерала изпраща сигнал към другите властнически режими, че не е проблем Интерпол да бъде употребена за гонене на техните съперници в чужбина. Много е евентуално, съгласно Лемън, генералът да работи с държавни управления, които имат възгледи, сходни с неговите, с цел да осуети промените за по-голяма бистрота на Интерпол.

И в случай че тук внезапно създадем изострен завой към последствията от повишението на температурата на Земята за животинския свят, можем да забележим друга жива картина - с величествения американски лос. 19-годишно изследване на популацията на тези бозайници в северните елементи на Съединени американски щати стига до извода, че световното стопляне не вещае нищо положително за тях. Лошата вест за американския лос е, че след по-дълги и по-горещи лета той ще е още по-уязвим гостоприемник за нашествието на кърлежи, които прекарват месеци, впити в тялото му и това доста по-често ще е смъртоносно за младите животни .

Защото в природата, а и освен там, се чака, че повишаващите се температури ще оказват помощ на паразитите да се развиват по-бързо и да оцеляват по-дълго.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР