Не знам точно какво празнуваме днес. Боя се, че все

...
Не знам точно какво празнуваме днес. Боя се, че все
Коментари Харесай

Проф. Георги Каприев: Отбелязваме 24 май като панихида

" Не знам тъкмо какво честваме през днешния ден. Боя се, че от ден на ден честваме единствено писмеността и то по един потискащо некрофилски метод. Начинът, по който празникът се празнува, самият звук е в действителност като за мъртвец. " Тази тъжна равносметка направи в изявление за БНР философът и културолог проф. Георги Каприев. Той оприличи честванията на 24 май на панихида.

Възраждането ни се гради напълно от дейци на просветата и културата. Провалът настава с Учредителното заседание, когато популистите вземат решение да бият консерваторите, обругавайки учените. Обругавайки учените, това става добре звучащо общо мнение за българите, които не понасят никакви йерархии – просветителни и културни, разясни преподавателят в Софийския университет.

По думите му " тази възхвала на елементарния народ преминава от този момент до момента ", а " заигравката с националната мъдрост продължава " - в днешно време " да си интелигентен е недостатък, а в случай че инцидентно си интелигентен и хубав, си напряко национален зложелател ".

Съвременните ни политици са идентични в отношението си към високата просвета, счита проф. Георги Каприев. Според него отношението освен на политиците, само че и на цялото общество " е такова ".

" Ние като нация сме функционално необразовани. Познават буквите, по тази причина си празнуват писмеността. Познават буквите, само че там се вършат думи и фрази, които са им неразбираеми ", изрече своите наблюдения преподавателят. Той регистрира " подтиквано незнание, което е аршин за обществен триумф ".

" Качество се гони и реализира, когато бъде потърсено и изтънчено. Когато стимулираш незнанието, бруталността и простащината като главен мотор за обществен триумф, кой ще го изиска? Нещата по никакъв начин не са положителни ", съобщи Георги Каприев.

Има два метода да обичаш народа си – да му обясняваш какъв брой е постоянно популярен, другият – да му покажеш какъв капацитет би могъл да осъществя, разяснява проф. Георги Каприев.

В модерната си история България в никакъв случай не е имала толкоз високи просвета и просвета като в този момент, само че тези хора живеят на своите острови, изрази мнение той.

Изкуственият разсъдък не може да размени човешкото творчество, човешкото въображение, възприятието за комизъм. Това е инструмент. Новост е, че техническо средство заменя не физически, а интелектуален труд, уточни философът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР