В много страни лекарите печелят значително над средните заплати, но

...
В много страни лекарите печелят значително над средните заплати, но
Коментари Харесай

Европейските държави с най-високи лекарски заплати

В доста страни лекарите печелят доста над междинните заплати, само че в някои европейски страни, измежду които и Обединеното кралство, възнагражденията им бележат спад.    По време на Covid пандемията медицинските лица и в частност лекарите работиха неуморно, с цел да избавят животи. Мнозина от тях не се прибираха вкъщи със седмици, значително изгубиха и живота си, помагайки на други. Превърнаха се в герои и обществото сподели, че цени техните труд и отдаденост.    Въпреки това здравните чиновници в огромна степен са недоволни от заплащането и изискванията на работа. В това число са и лекарите – както експертите, по този начин и общопрактикуващите, написа Euronews.    През 2022 година лекари проведоха шествия, предупреждаваха за заплаха от стачки или стачкуваха в европейски страни като Франция, Германия, Испания, Португалия, Гърция и Турция. Настояваха за по-високо възнаграждение, само че и недоволстваха против дефицита на личен състав в лечебните заведения.    В Англия младшите лекари към този момент пети път се сплотяват поради ниските приходи и незадоволителните условия на труд; хиляди излизат на улиците единствено дни след постъпване на първото си работно място. По-рано – през декември и в първите месеци на тази година, стачкуваха и медицинските сестри.    От Британската здравна асоциация (БМА) показват, че новоквалифицираните лекари печелят едвам 14,09 лири (15,95 евро) на час – по-малко от бариста във веригата кафенета Pret-a-manger, който получава 14,10 лири. Оттам допълват и че действителните хонорари на младшите лекари са орязани с 26% от 2008 година насам.    В множеството европейски страни годишната брутна заплата на лекарите се е нараснала сред 2010 и 2020 година, сочат данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). За действително нарастване се смята това, което взема поради инфлацията. В някои страни членки обаче действителните хонорари бележат спад през последното десетилетие. 

Колко получават лекарите в Европа? В кои страни те печелят най-вече и в кои минимум? Колко са се трансформирали заплатите им през последните 10 години и какъв брой взимат с оглед паритета на покупателна дарба (ППС)?    Организацията за икономическо сътрудничество и раз разполага с данни за 25 страни, сред които лекарските заплати доста варират.   През 2020 година – най-близката, за която има информация, годишната брутна заплата на експертите е сред 20 200 евро в Полша и 258 552 в Люксембург (данни от 2015 г.). С други думи, най-високоплатените лекари в Европейския съюз печелят над 10 пъти повече от най-нископлатените.    Още четири са страните, с изключение на Люксембург, където експертите са получавали над 150 000 евро през 2020 година – Ирландия (175,882 евро), Нидерландия (160 869 евро), Дания (156 061 евро) и Исландия (155 276 евро). Следват ги Германия с 146 200 евро и Обединеното кралство с 136 375 евро. 

В доста страни членки на Европейския съюз експертите печелят по-малко от 50 000 евро   В Испания, Италия и Франция възнагражденията на експертите са сензитивно по-ниски от 100 000 евро, а в няколко други европейски страни, измежду които Гърция и Португалия, те са даже под 50 000 евро.    Общопрактикуващите лекари са по-нископлатени от експертите. В Обединеното кралство последните получават приблизително 136 375 евро, а джипитата – 73 408 евро, или с 85 на 100 по-малко. През 2020 година в Нидерландия тази разлика е 45 %, а в Германия – към 20 на 100. 

В Обединеното кралство действителните лекарски заплати са намалели през последното десетилетие   Бележат ли растеж лекарските заплати сред 2010 и 2020 година? Може да разгледаме този въпрос по два метода – като номинална или като действителна стойност. Номиналната разлика се касае за стойности, при които инфлацията не е взета под внимание, а действителната – при които е взета. В доста страни членки действителните хонорари са се покачили, само че в други са намалели.      Ръстът на заплатите както на експертите, по този начин и на общопрактикуващите лекари е изключително изразителен в Унгария – респективно 6,4 и 4,8%. Следват Словакия, Чехия и Естония. В Германия и Франция също се следи известно повишаване и при двете категории.    Другаде обаче сред 2010 и 2020 година възнагражденията на джипитата и експертите бележат спад. Такъв е казусът в Португалия, Словения и Обединеното кралство, където приходите на първите понижават 0,8 %, а на вторите – с 1,2%.    В няколко страни заплатите на експертите порастват по-бързо, в сравнение с фамилните лекари през посочения интервал, което съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз води до увеличение на пропастта във възнагражденията. Другаде обаче – в Австрия, Белгия и Нидерландия, приходите на джипитата бележат по-голям растеж от тези на експертите. 

Съотношение по отношение на междинната заплата: Германия, Ирландия и Обединеното кралство са на върха   Съотношението сред лекарските и междинните заплати във всяка от страните също е потребен знак. Възнагражденията както на експертите, по този начин и на джипитата, доста надвишават междинните във всички европейски страни. В множеството от тях през 2020 година общопрактикуващите лекари печелят сред два и четири пъти над междинното, а експертите – от 2 до 3,5 пъти.    В пет от страните това съответствие е 1 към 3 или повече, що се касае до експертите. Това са Ирландия (3,5), Германия (3,4), Обединеното кралство (3,3), Нидерландия (3,2) и Испания (3). На дъното на класацията е Полша с 1,4, а малко над нея са Латвия и Норвегия с 1,7.    Сравнения сред заплатите се вършат и въз основа на паритета на покупателната дарба (ППС). По този метод бива отстранен резултатът от разликите в цените сред европейските страни. ППС ни споделя какъв брой валутни единици коства несъмнено количество артикули или услуги в другите страни и бива употребен като един тип обменен курс, който трансформира разноските в дадена национална валута в изкуствена обща референтна валута.   По отношение на ППС заплатите на експертите варират доста и тук класацията на страните е по-различна, в сравнение с когато гледаме номиналните хонорари. Така да вземем за пример през 2020 година експертите в Латвия са получавали 33 835 евро, а в Германия – 136 010 евро, или четири пъти повече.    Разликите сред ППС в европейските страни са по-малки спрямо пропастите при номиналните заплати, само че все пак варират фрапантно.   Изненадващо, през 2020 година експертите в Турция получават по-високи хонорари от своите сътрудници в Швеция, Норвегия и Франция във връзка с ППС. 

През ноември предходната година доцент Антон Тонев, тогава ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето, сподели, че междинната брутна работна заплата на доктор у нас би трябвало да бъде към 125 % от междинната работна заплата за страната.    В България междинното брутно лекарско заплащане е 1543 лева, а минималната брутна заплата е 816 лева, уточни тогава Тонев. Така сме възнамерявали нашата здравна системата, че тя разрешава да има такива девиации, сподели още той и даде образец с Германия, където, по думите му, междинната брутна лекарска заплата е сред 5700 евро и 8200 евро, при междинна брутна заплата за страната близо 4 хиляди евро. Така се оказва, че лекарите в Германия получават близо 144 % от междинната за страната заплата. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР