В Минно-геоложкия университет търсим изследователи, иноватори и преследвачи на идеиМинно-геоложката

...
В Минно-геоложкия университет търсим изследователи, иноватори и преследвачи на идеиМинно-геоложката
Коментари Харесай

Ивайло Копрев: Подготвяме инженери за технологичната революция

В Минно-геоложкия университет търсим откриватели, иноватори и преследвачи на хрумвания Минно-геоложката просвета е в основата на човешката цивилизация МГУ е първият български университет със станции за зареждане на електрически автомобили Реализацията на приключилите е на 100%, а заплатите са измежду най-високите в България, споделя ректорът  проф. доктор Ивайло Копрев в особено изявление за вестнки СТАНДАРТ 
 

- Проф. Копрев, какви са Вашите упования за новата образователна година в Минно-геоложкия университет /МГУ/? 
-->
- Очаквам поредна сполучлива образователна година. Кандидатстудентската ни акция върви доста добре и се веселя, че наши студенти стават стимулирани младежи, които на база своя осведомен избор записват Минно-геоложки университет " Св. Иван Рилски ".  По традиция, на празнично разкриване на всяка нова академична година публични посетители са нашите настоятели - изтъкнати ръководите на минни компании, с цел да могат студентите още през цялото време да усетят поддръжката, която им се оказва по целия път на следване и да осъзнаят, че минерално-суровинната промишленост е колегия, тя е сплотена общественост.

- Тази година МГУ навършва 70 година Как през днешния ден се развива минно-геоложката просвета?

- Минно-геоложката просвета е в основата на човешката цивилизация. Нека не забравяме, че всичко, което ни заобикаля, е артикул на работата на хиляди експерти от минната област. Така че актуалните провокации са добре пристигнали, те са опция да покажем, че университет със 70-годишна история и обичаи може да бъде водещ, да бъде водач в просветителната и научната част във връзка с идната индустриална гражданска война, тъй като зеленият преход всъщност е следващата индустриална гражданска война в човешката история.  Вървейки " ръка за ръка " с компании като Геотехмин ООД, Дънди Прешъс Металс, Асарел-Медет АД, Елаците - Мед АД, Минстрой Холдинг АД ние работим в посока да подготвим бъдещите инженери за тази нова софтуерна гражданска война.

- Какви са ползите на учениците и студентите във връзка с специалностите, в какви посоки се насочват?

- През последните години се вижда наклонност младежите да се насочват към специалности, които имат необятна употреба. Такива са електроспециалностите, автоматизацията, компютърните технологии. Голяма част от студентите са водени от своя интерес към минералите и земята, от опцията да добиват потребни изкопаеми от земните глъбини. За всеки факултет и всяка компетентност има претенденти, които виждат своята професионална реализация в областта на геологията, добива на потребни изкопаеми, подземно строителство, екология, биотехнологии и други За това значимо значение имат хората отпред на фирмите от минерално-суровинната промишленост. Това са хора-визионери, които гледат напред в бъдещето, влагат в развиването на личния състав, в технологии, влагат в локалната общественост, а това дава сигурност. Например един медодобивен рудник, какъвто е " Елаците ", за разлика от офиса на ИТ компания, не може да бъде изместен на място с по-евтина работна ръка. Той е стационарен, той подсигурява сигурност и резистентност на локалната общественост. Когато преди повече от 20 години проф. дтн инж. Цоло Вутов отпред на Геотехмин е поел ръководството на рудника, той е знаел, че това не е просто бизнес, това е отговорност за поминъка на цяла локална общественост за десетилетия напред. Благодарение точно на подобен вид ръководство младежите имат опция да възнамеряват бъдещето си и в същото време да имат извънредно забавен и деен професионален живот.

- Проблем ли е през днешния ден организирането и обучаването на така наречен " тесни специалности "?

- Проблем не е думата, с която да се отличат тесните специалности. Няма позиция в който и да е рудник, която да не е имплементирана в просветителните ни стратегии - от колектора, който събира проби на терен за проучване за потребен съставен елемент, до еколога, който рекултивира нарушената от активността повърхнина. Ние образоваме управителни фрагменти за цялата тази палитра от специалности, които имат място в минерално-суровинната промишленост. Учебните ни занятия са разпределени по този начин, че още при започване на образованието за първокурсниците се провеждат визити на рудниците, с цел да могат студентите сами да видят и да се убедят какви професионални вероятности ги чакат. Това е въпрос на политика, която университетът и фирмите би трябвало да организират взаимно. Винаги при представянето на университета пред възпитаници обръщаме особено внимание на специалности, които за младежите звучат неразбираемо и остават настрана от листата им с мечтани специалности. Когато се изясни тъкмо и ясно, че компетентност " Хидрогеология и инженерна геология " в действителност приготвя експертите, които работят интензивно в стадия на строителство на здания, небостъргачи, мостове, язовири, пътища, тогава младежът вижда цялостната гама от благоприятни условия за реализация. От друга страна, още преди доста години фирмите от минерално-суровинната промишленост започнаха да работят в посока професионална подготовка и кариерно израстване на личния състав и започнаха сами да насочват своите положителни чиновници да се образоват в Минно-геоложкия университет.

- Какви са дейностите, които университетът подхваща по отношение на екологията и опазването на природата?

 - Целта ни е университетът да бъде все по-приятно средище за млади и способни хора, каквито са нашите студенти. Ние сме първият български университет, позиционирал на територията си станции за зареждане на електрически автомобили. Непрекъснато облагородяваме  пространствата сред постройките, изградихме система за разделно събиране на боклуци, преса за преработване на пластмасови бутилки и други Наскоро, взаимно със Столична община, в двора на университета открихме " Зелен остров ", организираме научни работилници по настоящи тематики, свързани с екологията, околната среда и кръговата стопанска система. Не на последно място - при всяка от специалностите наложително се учи предмет, обвързван с екологията и опазването на околната среда в аспекта на минерално-суровинната промишленост. Компаниите от минерално-суровинната промишленост не инцидентно са водещи в региона на екологичните решения. Конкретни образци - интегрираното оборудване за депониране на минни боклуци на рудник " Ада Тепе ", технологията за уплътняване на хвоста в хвостохранилище " Бенковски " на Елаците Мед. Това са новаторски технологии, с най-висока зелена добавена стойност в международната минна промишленост. Поредното доказателство, че няма по-подготвени от профилираните в нашата област инженери, които да схващат суровините и това по какъв начин се вземат решение съпътстващите ги екологични отпечатъци от човешката активност.

- Какви качества би трябвало да имат младежите, с цел да станат студенти в МГУ?

- През последните години развиваме целенасочена политика за търсене на три съществени вида кандидат-студенти: откриватели, иноватори и преследвачи на хрумвания. Това са младежите, които са подготвени да изследват света към себе си, да желаят да развият своите реформаторски хрумвания, знаейки, че новаторството се възпитава със познания и ентусиазъм. И не на последно място - тези младежи, които преследват триумфа, знаейки, че правилният път е този на приемането на познания, умения и следването на положителните образци на тези, които към този момент са минали по него. Преди всичко обаче държим на високите морални полезности - почтеност, честност, храброст, себеотрицания, взаимопомощ и съчувствие, взаимност и лоялност към специалността. На тържественото посвещаване на студентите първокурсници към гилдията на миньорите и геолозите се поставя клетва да се почитат сътрудниците, да се пази  животът и здравето на служащите. 

- Има ли опция за добра реализация на приключилите в България? И къде е по-лесно - у нас или в чужбина?

- За студент, приключил Минно-геоложкия университет, е еднообразно елементарно да работи и в България, и в чужбина. Инженерната тапия отваря еднообразно вратата на минния инженер за Канада, Чили, Австралия, Етрополе, Панагюрище, Челопеч и Крумовград. Всеки град има допирна точка с минерално-суровинната промишленост - кариера за пясък и трошляк, нужни за производството на бетон, кариера за скално-облицовъчни материали, рудник за оловно-цинкови руди, рудник за рандеман на мед или злато. Затова и реализацията е на 100%, а заплатите са едни от най-високите в България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР