В Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на Информационно

...
В Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на Информационно
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Медицинските бележки за учениците ще отпаднат

„ В Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „ Информационно обслужване “ и на Министерството на образованието и науката (МОН) да анулира напълно медицинските бележи за учениците и да се употребява амбулаторният лист “. Това сподели в предаването „ Защо, господин министър “ здравният министър проф. Христо Хинков.

Педиатрите упорстват и родители да могат да извиняват отсъствия за къс интервал

В момента за бележките за отсъствията на учениците по болест се заплаща и всеки общопрактикуващ доктор самичък дефинира цената. В последна сметка тя варира от 4 лева до 60 лева

Липсва регулация при издаването на документи за учениците

„ Имаме кардиналното утвърждение за отпадането на бележките от Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се завърши в най-скоро време. Сега здравната записка добавя това, което се прави от общопрактикуващия доктор по принцип. Когато се прави един обзор, се издава амбулаторен лист и този амбулаторен лист би трябвало да бъде признат от образователното заведение за здравна записка “, посочи проф. Хинков.

Нито една област с грипна зараза не пусна децата във почивка

Относно предстоящата от доста възпитаници грипна почивка здравният министър разгласи, че в 8-те области, оповестили грипна зараза – Плевен, Смолян, Пловдив, Габрово, София-област, Варна, Бургас и Пазадржик, плюс София-град, евентуално ще се премине към онлайн образование.

Парламентът е виновен за казуса с цените на онколекарствата

„ Има лобизъм, който стига до Народното събрание и Народното събрание отхвърля концепцията частните лечебни заведения да организират публични поръчки. Логиката е, че тези лечебни заведения оперират с публичен запас от Здравната каса и би трябвало да вършат нужното, с цел да понижат цената, а се получава противоположното и в действителност се източва запас от НЗОК “.

Така министърът на опазването на здравето разяснява следствието на журналиста Мария Ванкова от bTV за това по какъв начин Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща доста разнообразни цени. В някои случаи разликата е 28 пъти.

Може ли НЗОК да заплаща 100 млн. лева по-малко за онкомедикаменти на година

„ Ресурсът отива в частните лечебни заведения, които търсят своята облага, ние не би трябвало да ги упрекваме тях. Те оцеляват тъкмо с тези свои мениджърски умения и на това да могат да употребяват всички пролуки в системата, а пролуки се намират. Депутатите гласоподават по този начин, че да облагодетелстват точно това “, сподели още министърът.

Цените на медикаментите, които попадат в така наречен „ положителен лекарствен лист “ и се заплащат с обществени средства, се контролират от страната.

Той подсети, че държавните управления са функционалност на Народното събрание и мъчно могат да противодействат, в случай че няма воля в Народното събрание.

Очаквайте детайлности!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР