В Министерството на здравеопазването съвсем окъкаха“ пейзажа. С действията си,

...
В Министерството на здравеопазването съвсем окъкаха“ пейзажа. С действията си,
Коментари Харесай

Министър Кацаров, кой може да достави 1 500 000 теста за три дни?

В Министерството на здравеопазването напълно „ окъкаха “ пейзажа. С дейностите си, несъмнено, тъй като признаците на новата Ковид-вълна, която през днешния ден е „ втресла “ ръководещите, се появиха още през лятото. И няма по какъв начин сегашният взрив на пандемията да бъде отвеян нито в категорията на непредвиденото, нито в тази на мъчно прогнозируемото.  Да, но ако всеки си е бил на мястото в тези последни месеци, резултатите през днешния ден не биха били по този начин плачевни… За какво иде тирада в тази ситуация?

Само за месец, здравното ведомство разгласи три поръчки за доставка на „ бързи антигенни проби за деца ". Достатъчно е да кажем обаче, че периодите в тях са изцяло неуместни - три дни за подаване на документите за присъединяване и три дни за доставка!  Условия, които мъчно биха подсигурили честна конкуренция сред равнопоставени играчи. Нима си представяте, че в някой склад в Европа чакат близо 1.5 милиона антигенни теста за самостоятелно неинвазивно проучване на SARS-CoV-2 на деца, които наш вносител да поръча от през днешния ден за на следващия ден, че даже да е провел и превоза им до родината? Три дни ще му отнеме единствено с цел да се осведоми от кое място какво количество може да закупи. Ако пък доставката е от Китай и най-експресния ангажимент би бил със период към месец.

Логично поражда въпросът по какъв начин сходни условия биха могли да бъдат изпълнени? И още по-логично се ражда подозрението, че само авансово осведомени и готови за „ незабавната потребност “ на страната  фирми-партньори на здравното ведомство могат да свършат работата. А тя наподобява изцяло " опечена " - с гласуван бюджет и в смутно предизборно време. 

Срокът за подаване на документите е понеделник - 8 ноември! Едва ли някой предприемач, взел участие в миналото в търг или в конкурс би се усъмнил, че тук е забъркан " здравият " чиновнически интерес.  А това би означавало, че задкулисието е пробило и този върховен екип на здравното министерство. Чиновническото войнство знае размерът и разширяващия се периметър на бедствието до последното число от статистиката. Но явно е чакало последния момент с цел да може обстановката на „ необходимост “ да развърже ръцете му. Каква ще е облагата на забърканите лица може единствено да гадаем. Защото поръчката е повече от впечатляваща -  „ до 1 468 800 теста “. Тя бе оповестена на 3 ноември и както стана дума нагоре, е адресирана до доставчиците на „ бързи антигенни проби за осъществяване на самостоятелно неинвазивно проучване на SARS-CoV-2 “. Преведено на естествен език това значи, че единствено авансово подготвена с такива количества компания ще бъде позволена до присъединяване в търга. Прогнозни цени не са оповестени, но както към този момент стана дума периодите за доставка са повече от поразителни. В поканата е записано следното: „ минимално количество със период на доставка до 1 работен ден след подписване на контракта и остатъчно количество  със период на доставка  до три работни дни след подписване на контракта. Всички участници предложили период на доставка до три работни дни след подписване на контракта, ще бъдат позволени до класиране “…

Така дефинирана поканата единствено укрепва подозренията за здравно-печалбарска завера. Защото кой предприемач би " заровил " едни десетина милиона лв., купувайки тъкмо този тип проби и би ги държал на склад у нас, с цел да може да ги достави на часа - от 1 до 3 дни, при положение на потребност на страната?

Но това не е всичко. При деликатния прочит на условията в поканата се натъкваме на още един „ незабравим “ детайл от чиновническите хватки. Това е точка 6.2 от конкурсната документи, която гласи „ Тестовете да се извършват с проби от слюнка, като не се организират посредством самотестуване “. С други думи всичко разказвано пред тв приемника до момента, че организацията в учебните заведения за тези проби няма да изисква особено готови експерти, се оказва следващата полуистина. Това изискване приказва единствено по себе си, че за потреблението на тези проби ще бъде наложително да има обезпечен лаборант или различен тип подготвен за взимане на проби специалист.  Читателите ни сами могат да обмислен числеността им, с цел да тръгнат децата на училище…?! Може би и тях ще си ги внесем отнякъде?

Още преди десетина дни в обявата си „ Бързи проби за бързи пари „ Банкеръ “ повдигна въпроса за меко казано странния метод, по който бяха проведени  търговете за доставка на „ бързи антигенни проби за осъществяване на самостоятелно неинвазивно проучване на SARS-CoV-2 за скрининг на възпитаници от 1-4 клас и обезпечаването на по-продължително осъществяване на образователния развой присъствено “. Както още тогава съобщихме, допълнителните 11 млн. лева, които държавното управление отпусна за тях,със сигурност са изострили апетита с изключение на на бъдещите снабдители, по този начин и на тези, от които зависи кой ще бъде определен да получи тези апетитни поръчки.

Няма по какъв начин да да пропуснем и различен напълно значителен въпрос, който изникна откакто преди няколко дни шумно и сякаш доста обществено бяха отворени 28-те предложения, на мераклиите да завоюват първата апетитната поръчка – тази за доставката на 400 000 теста. „ Прозрачността “  в този самобитен спектакъл на операцията на обществото бе сведена до отварянето на едни пликове с предложения и оповестяването на имената на някакви компании, сред които - по информация на специалисти в тази област, няма нито един извънреден представител на производители. Въпреки че експлицитното изискване, посочено в конкурсната документи е:  „ предлаганите проби да бъдат от производител, който създава проби включени в Общия лист на взаимно приети бързи антигенни проби за COVID-19 на Комисията за здравна сигурност на Европейски Съюз, настоящ към датата на подаване на офертата “.

На процедура този водевилен театър завърши с размахването на едни листа, само че без даже една дума за предлаганата цена на доставка…И както може да се досетим любимецът на здравното министерство за първия " къс "  от поръчката към момента не е посочен. За сметка на това обаче, отворената към този момент документи, съставлява действително маркетингово проучване за доставчиците и предлаганите от тях цени. И резултатите от него са известни на подбран кръг люде. 

А както добре знаем информацията е най-скъпата стока. И тя може да бъде изтъргувана. Или пък да " подпре " подобаващия участник във към този момент оповестения много по-голям търг…?!
Още много въпроси могат да бъдат задавани, само че главният е, какво се случи с „ изчегъртването “ на играчите в опазването на здравето? За тях актуалният здравен министър направи серия от разкрития, сочейки ги като една от аргументите за дефектиралата здравна система у нас? Възможно ли е през днешния ден в екипа му също да са се намърдали хора, ползващи поизлъскани способи, зад които обаче прозират остарели прийоми…?! Нека напомним - в тази ситуация става дума за деца, за грижата към тях и за бъдещето на България! Така че апетитът за бърза и лесна облага просто би трябвало да бъде озаптен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР