В Международния съд на ООН в Хага започнаха изслушванията по

...
В Международния съд на ООН в Хага започнаха изслушванията по
Коментари Харесай

Започнаха изслушвания по делото на Украйна срещу Русия в Хага

В Международния съд на Организация на обединените нации в Хага започнаха чуванията по желае на Украйна против Русия, заведен през февруари 2022 година поради нарушение на Конвенцията за геноцида по отношение на войната в Украйна. Съдебните съвещания ще продължат до 27 септември.

Кремъл счита интернационалния арбитражен съд за нелегитимен. Ръководителят на съветския Федерален следствен комитет Александър Бастрикин предлага основаването на интернационален арбитражен съд за Украйна, включващ и " съдружници и съидейници на Москва ".

През март 2022 година съдът прикани Русия да прекрати военната си интервенция в Украйна и прикани двете страни да се въздържат от всевъзможни дейности. През октомври Русия повдигна предварителни възражения против юрисдикцията на съда и допустимостта на желае, което докара до прекъсване на производството.

Днешните чувания са отдадени на предварителните възражения, повдигнати от Русия. На 19 февруари ще бъде дадена думата на украинската страна. На 20 септември ще бъдат изслушани другите страни, позволени от съда до присъединяване в процеса. Сред тях са Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Хърватия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Германия, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Словакия, Швеция и Дания.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР