В мътилката около напрежението по оста Русия-Украйна-НАТО българските производители и

...
В мътилката около напрежението по оста Русия-Украйна-НАТО българските производители и
Коментари Харесай

Пак избиха рибата

В мътилката към напрежението по оста Русия-Украйна-НАТО българските производители и търговци на ток напряко избиха рибата на енергийната борса. Производството на ток от началото на годината се е нараснало с 22% у нас, а потреблението е повишено едвам с 2,57%, по данни на ЕСО. А цените на тока следват своя напредък. За през вчерашния ден цената на базовата сила скочи с 22,3% – 350,14 лева за мегаватчас. И ще пораства. Защото, в изискванията на опасност от международен конфликт поради Украйна, военновременната далавера е на ход.

Кой печели? Печелят производителите и търговците, които продават евтината ни сила скъпо и прескъпо на борсата. Чудесно време, с цел да занулят сериозните задължения на въглищните централи, а за други – да натрупат „мазнинка“. От това страда не просто бизнесът, само че и цялата стопанска система. Страдат и битовите консуматори, които с възмутена изненада получиха следващата сериозна доза нарастване със сметките за януари, а сякаш сме в мораториум.

Но инфлационният удар за българите няма да е единствено през тока. Цените на петрола по целия свят скочиха, като еталонният вид „Брент“ скочи с над 3% до близо 95 $ за барел. А-95 напълно скоро ще се предлага по бензиностанциите у нас над 3,50 лева литъра.

Германия спря „Северен поток 2“ – хайде, още един инфлационен вектор върху цената на газа, освен това в условия на опасност от сериозен боен спор в Европа и Черно море поради Украйна. Т.е. цените на газа няма просто да подскочат един път и да спрат, а ще рипат минимум по няколко пъти дневно. В условия на неизбежни военни дейности енергоносителите най-силно нарастват, както и всички артикули и услуги. А когато парите към този момент няма да стигат даже за хляба, а дефицитът на главните артикули опразни щандовете, стартират хубавите времена за далавера и черен пазар. И когато хората в действителност се газират, същинските виновници за безрадостното състояние няма да са забележими, с цел да им се потърси сметка. Гневът ще се излее непосредствено върху днешното ръководство.

Затова е толкоз значимо още в тази минута страната да стартира подготовка за намаляване на инфлационната брадва, възпиране на мераците за бързи облаги на енергийната борса, а за какво не и да забрани за известно време предлагането на на ниска цена ток на борсата от АЕЦ „Козлодуй“. Няма какво да си играем на пазар, когато почва да пуши под носа ни откъм Изток.

Пък хайде КЕВР да вземе да ревизира за какво сметките за битово ползване на ток са по-високи в изискванията на мораториум и да откри кой и за какво го прави. Няма да се обидим, в случай че забележим, че вземат лиценза на някое ЕРП, в случай че хем търгува с ток на борсата, хем ни го продава. Да посочваме ли имена и сдружения или държавният регулатор най-накрая ще се разсъни за спекулата с тока? Преди да ни разгласи след месец, че във връзка със събитията по света и у нас токът отново би трябвало да подскочи. Той към този момент скочи, господа. В изискванията на мораториум скочи и е време за деяние, преди да е пристигнало времето за неизбежното отмъщение.

Нора Стоичкова

duma.bg
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР