Чили започва постепенно да намалява работната седмица до 40 часа,

...
Чили започва постепенно да намалява работната седмица до 40 часа,
Коментари Харесай

Чили започва постепенно да намалява работната седмица до 40 часа

Чили стартира последователно да понижава работната седмица до 40 часа, съобщи ДПА.

Законът за 40-часовата работна седмица влезе в действие в южноамериканската страна през вчерашния ден. Първоначално работната седмица ще бъде понижена от 45 на 44 часа. През април 2026 година тя ще се редуцира до 42 часа, а през 2028 година - до 40 часа. Заплатите на чиновниците ще останат същите.

„ Каква цена поставяте, с цел да можете да пеете [на детето си] вечер? Каква цена поставяте на опцията да излезете на разходка, да дишате след работен ден? (…) Каква цена поставяте на това да прекарвате време със фамилията си или сами, като имате време за размисъл? Това сигурно не се покрива от стандартизираните показатели на продуктивността. “

На 23 август 2022 година от президентския замък чилийският президент Габриел Борич възкреси мярка, целяща понижаване на работното време от сегашните 45 часа седмично на 40 часа седмично със същото възнаграждение. Предизборно заричане, направено от най-младия президент в историята на страната, проправя пътя за културна смяна в Чили, при която животът не би трябвало да се управлява единствено от работата. Чили е една от страните с най-дълго работно време в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР)
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР