В курорта Старозагорски минерални бани се намира местност, наречена Богородична

...
В курорта Старозагорски минерални бани се намира местност, наречена Богородична
Коментари Харесай

Чудесата на местността Богородична стъпка край Стара Загора

В курорта Старозагорски минерални бани се намира околност, наречена Богородична стъпка. Мястото е известно от антични времена като поклонническо, лечебно и пречистващо духа. Съществува поверие още от Римско време, когато този регион е бил значима провинция.

Тук римляните измъчвали ревнив християнин. Самата Богородица била трогната от вярата и стоицизма на мъченика и му оказала помощ. Тя се спуснала в облика на гръмотевица, носейки Младенеца на ръце. Поразила римските легионери и избавила мъченика. На мястото, където Божият майка стъпила върху скалата, се образувало малко вдлъбнато място, колкото една човешка стъпка.

От вдлъбнатината почнала да извира вода, която по непорочност може да се съпостави единствено със сълзите на Богородица. Някои от ранените бойци промили раните си с водата и те незабавно зараснали. Римските легионери се убедили в силата на християнската религия и приели светото кръщение.

От тези именити времена местността е свято поклонническо място, което получило името Богородична стъпка. Дори в най-горещите дни отпечатъкът от крайници на Божията майка не пресъхва, постоянно се цялостни с чудодейна вода. Тя има вълшебни целебни качества. Изцелителната мощ на водата е най-силна на празника на Светата майка - Голяма Богородица, който се чества на 15 август.

Върху скалата от времена, които към този момент никой не помни, са изсечени облиците на Света Богородица и нейния наследник.

На мястото вярващи християни издигнали параклис и по този начин новият храм облагородява това свещено място. Трасиран е и път, с цел да се сътвори облекчение за поклонниците. Хората оставят части от облекла, кърпички и всевъзможни вещо в близост, вярвайки че по този начин ще оставят и всяка болест и страдалчество, което ги мъчи.

В страни от стъпката на Богородица в скалата има тясна пролука, необятна към половин метър. Съществува вярване, че който успее да се промуши през цепнатината, ще остави вечно там всичките си грехове.

Предполага се, че под скалата, на която е стъпката на Божията майка, се намира остарял, покрит скален манастир. Той е бил издигнат, тъй като мястото, съгласно учените, е мощно енергийно поле. Вероятно чудесата на местността са видяни в антични времена и то е било свещено още за траките.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР