В края на януари Боливия подписа споразумение за 1 милиард

...
В края на януари Боливия подписа споразумение за 1 милиард
Коментари Харесай

Китай слага ръка върху най-големите резерви на литий в света със споразумение за $1 милиард

В края на януари Боливия подписа съглашение за 1 милиард $ с китайските компании CATL, BRUNP и CMOC (или познати като CBC) и боливийската държавна компания Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB) за изследване на залежи на литий в южноамериканската страна.

CBC се занимават главно с рандеман на литий, преработване на акумулатори и рандеман на метали.

Президентът на Боливия Луис Арсе и държавнатра YLB пресмятат, че скъпият метал ще може да се изнася до първото тримесечие на 2025 година Президентът мечтае за " ерата на индустриализацията на боливийския литий " и по време на тирада риторично попита: " Колко години трябваше да минат, преди страната да поеме по верния път да се наслаждения на един от своите естествени запаси, толкоз високо скъп в днешно време? ".
 Светът се нуждае от литий повече от всеки път. Две небогати страни от Латинска Америка чакат този миг
Светът се нуждае от литий повече от всеки път. Две небогати страни от Латинска Америка чакат този миг

И преследват ползите си

Отговаряйки на критиците в националната и интернационалната съпротива, Арсе съобщи, че Боливия разполага с " вярната " технология за употреба на ресурса и ще стартира построяването на две съвременни уреди за употреба в югозападния район на страната. В момента обаче няма проект за създаване на спомагателни уреди, написа азиатското списание The Diplomat.

Китайските CBC ще дават отговор за построяването на " инфраструктура, автомагистрали и нужните условия за бърз старт на работата на заводите ". Те ще координират дейностите по добива с YLB.

Боливийската държавна компания и Министерството на въглеводородите на страната чакат всяко оборудване годишно да се добиват 25 000 тона литий. Извлеченият метал ще се употребява най-много за произвеждане на акумулатори и за произвеждане на електрически автомобили и електронни устройства.

Остава неразбираемо обаче дали добитият и модифициран литий ще бъде изнасян за Китай - по принцип страната е топ вносител на ресурса. Китайските компании ръководят близо две трети от световната обработка и рафинирането на литий.

Китай внася огромна част от лития от Чили и Аржентина - другите два члена на така наречен южноамериканския литиев триъгълник. Той употребява лития за производството на разнообразни артикули, като акумулатори, електронни устройства и елементи за електрически транспортни средства.

В момента Китай се пробва да разположи добива си на литий на стратегическо място, поради евентуалните опасности по веригата на доставки. Континенталната част е дом на към 25% от международните запаси.

Управляващата социалистическа партия в Боливия MAS твърди, че ще резервира цялостен надзор върху процесите на рандеман, преправка и комерсиализация.

Боливийската съпротива оспори това изказване. Карлос Арзе от Центъра за проучвания на труда и развиването на селското стопанство в Ла Пас твърди, че съглашението нарушава основополагащите правила на YLB.

Правилата, съгласно Арзе, ясно демонстрират, че никоя задгранична компания не може да взе участие в добива на литий, а единствено в обработката. Други водещи фигури в опозицията заговориха даже за заплахата от " денационализация на лития " в Боливия.
 Светът изпитва апетит за литий
Светът изпитва апетит за литий

Цените на редкия детайл се повишават на фона на търсенето

Боливийският минен и енергиен специалист и за малко някогашен началник на YLB Хуан Карлос Зулета също изрази запаси по отношение на процеса на добиване на литий, заявявайки, че " това, което не знам, е дали ще има изгода за страната ".

Президентът на YLB Карлос Рамос съобщи, че компанията не е подписала никакво съглашение с непозната страна, а по-скоро с съответен корпоративен консорциум и че Боливия поддържа суверенитет върху своите процеси на комерсиализация на естествените запаси.

И въпреки всичко договорка има - тя е е резултат от траяло месеци наддаване, което започва през есента на 2022 година, в което участваха също американски, съветски и аржентински компании. Сделката пристигна и след седмици на бурни митинги в регионите за рандеман.

Цената на лития сега е 47 250 $ за звук, макар че доближи своя връх от 74 475 $ за звук през октомври предходната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР