Нови проблеми пред туристическия бранш по морето. Заради липсата на

...
Нови проблеми пред туристическия бранш по морето. Заради липсата на
Коментари Харесай

Консулски служби бавят издаването на визи на работници от трети страни по Черноморието

Нови проблеми пред туристическия отрасъл по морето. Заради неналичието на фрагменти, притежателите на обекти наемат служащи от трети страни. Сега обаче българските консулски служби не могат да обработят документите на искащите чужденци поради неналичието на задоволително чиновници. Ще докара ли това до рецесия в туризма и какви са разновидностите за решение на казуса.

От години, напролет, туристическият отрасъл се изправя пред казуса с неналичието на сезонни служащи в хотели и заведения за хранене в черноморските ни курорти. В опит да решат казуса, хотелиери вземат решение да внасят чиновници от Киргизстан, Казахстан, Узбекистан, Индия и даже Непал. Но се изправят пред административен проблем.

Теодор Пастърмаджиев oт Съюза на притежателите на хотели в Слънчев бряг извънредно постепенно се придвижва целия развой по издаване на документи и визи на служащите.

" Сигнали получаваме отвред. От всички наши евентуални служащи, които чакат горките за една седмица, за две седмици, месеци да влязат при нашите консули ", разкрива пред Нова тв Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА.

Браншът няма информация за периода нужен за подготовката и издаването на визи на работните от трети страни. " Всяка една от тези организации - по заетостта и миграцията, имат избрани периоди, само че вероятно и при тях има липса на фрагменти, които да обработят тези документи ", предположи Милко Рушев - управител на верига хотели.

Присъединяването на страната ни към Шенгенското въздушно и морско пространство също основало проблеми в консулските служби по места.

" Вследствие на влизането ни в Шенген има някакъв вид административни промени, свързани със системата за култивиране на визи, което е довело до доста огромно закъснение в процеса на приспособяване на работата. Така че ние чакахме хора към 10 май. Информацията ми отпреди 2 дни от компаниите, с които работим е оптимистична – края на юни ", сподели Марио Дачев, шеф хотел в Несебър.

А в случай че се откажели от наемането на служащи, трябвало да заплащат неустойки на посредническите компании. Настояват да се усили валидността на работната виза най-малко на 6 месеца.

От Министерството на туризма са оптимисти, че проблемите ще бъдат решени след гласуваните измененията в закона за чужденците в България. По силата им отпада условието 90 дневната работна виза да се обновява в страната, от която е издадена

" При деветмесечната виза доста от изискванията за приемане ще отпаднат и по този метод ще се улесни издаването на виза Д, което сега е проблем, тъй като дребните консулски служби в тези трети страни, които до момента не са имали подобен трафик, се задъхват ", изясни служебният министър на туризма  Евтим Милошев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР