В края на месец юни Световната здравна организация оповести класацията

...
В края на месец юни Световната здравна организация оповести класацията
Коментари Харесай

10-те страни, в които се пие най-много вино

В края на месец юни Световната здравна организация оповести класацията си на 10-те страни по света, в които се пие най-вече вино. Проучването е осъществено взаимно с Международната организация по лозарство и винарство и Института по виното.

Цифрите в него демонстрират по-скоро продаденото количество вино в обособените страни, а не толкоз действителната консумация на човек от популацията.

Класацията не конкретизира марката или сорта на най-търсените виновност, само че несъмнено основава визия за дестинациите, които всеки почитател на виното би трябвало да посети. Ето цялостния лист с 10-те страни, които се подреждат на върха в подреждането.

10. Дания – 35.09 литра на човек.

Между 2007 и 2011 година покупките на вино в Дания са се нараснали с цели 27%. Зимите в Дания са дълги, което, може би, оказва помощ за известността на виното.

9. Словения – 36.40 литра на човек.

Словения е съседка на Италия и Австрия и е страна, известна като фен на виното. Освен всичко страната е и известна туристическа дестинация.

8. Туркс и Кайкос – 37.88 литра на човек.

Британските острови в Карибието са известна туристическа дестинация. Населението наброява едвам 45 000 души. От 2007 година насам покупките на вино са скочили с 25%.

7. Швейцария – 38.20 литра на човек.

Швейцария се намира в Централна Европа и е заобиколена от най-хубавите лозя в света. А това е действителна гаранция за дълготраен интерес към виното от страна на локалното население.

6. Португалия – 41.81 литра на човек.

Португалия е известна с хубавите си виновност и вкусната кухня. Италианците употребяват повече вино от португалците, само че пък процентът на виното измежду общия употребяван алкохол в Португалия е по-висок.

5. Италия – 42.15 литра на човек.

Италия в миналото бе номер 1 по консумация на вино с над 70 литра на човек. Днес спасението идва от туризма, който е значима част от стопанската система на страната. 43 милиона туристи посещават Италия всяка година, а всички те, естествено, пият вино.

4. Франция – 45.70 литра на човек.

По принцип Италия и Франция се редуват на позициите в тези ранглисти. Когато се замислите за хубаво вино обаче, незабавно се сещате за Франция.

3. Люксембург – 52.46 литра на човек.

В страната живеят към половин милион души. Това е страната с най-голям приход на глава от популацията в света, назовават я “банковата столица на Европа ”, а какво е един банкер без чаша или… бутилка вино в края на работния ден.

2. Остров Норфолк – 54.50 литра на човек.

Норфолк в действителност не е страна, а част от Австралия, която се употребява с известна автономност. Има население от 2 300 души, а 16% от него е на възраст под 14 години.

1. Ватикана – 54.78 литра на човек.

С повърхност едвам 0,44 кв.км (440 декара) Ватикана заема едноименния рид в западната част на град Рим, столицата на Италия, която е единствената страна, с която граничи. Населението наброява към 900 души, само че всеки ден близо 2400 италианци минават държавната граница и изкарват препитанието си на територията на страната.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР