Вечерта в театър Българска армия ще бъдат раздадени наградите Аскеер

...
Вечерта в театър Българска армия ще бъдат раздадени наградите Аскеер
Коментари Харесай

Отбелязваме с шествия и тържества Деня на българската азбука, просвета и култура

Вечерта в спектакъл " Българска войска " ще бъдат раздадени премиите " Аскеер "

На 24 май означаваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. 

В София празничният ден стартира с обичайното шествие от площада пред Националния археологическия музей, оповестява бТВ.

С глаголицата се поставя началото на огромното просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги.

С това се поставят основите на старобългарския книжовен език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 година, където е заровен в базиликата " Св. Климент ". Методий продължава своята проповедническа и просветна активност измежду западните славяни до гибелта си на 6 април 885 година

Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните възпитаници - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.

В 11 часа е тържествената гала пред Националната библиотека.

През целия ден входът в общинските музеи и галерии е бъде свободен. Следобед се открива се и Пролетният панаир на книгата.

Вечерта в Театър „ Българска войска “ ще бъдат раздадени премиите „ Аскеер “. Награда за повсеместен принос в театралното изкуство ще получи артистът Руси Чанев.

С шествия и тържества празникът ще бъде маркиран в цялата страна.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР