В католическите страни на Европа, като Полша и Хърватия все

...
В католическите страни на Европа, като Полша и Хърватия все
Коментари Харесай

В XXI в. правото на жените на аборт все още не е гарантирано

В католическите страни на Европа, като Полша и Хърватия все по-често излиза, че човешките права не се отнасят за всички. Много лекари отхвърлят да създадат аборт даже по медицински аргументи и дамите са принудени да обикалят лечебни заведения и да търпят унижения, а постоянно - просто да заминат в друга страна от Европейски Съюз. Това се споделя в разбор на EUobserver.
" Наложи ми се да прекъсна втората ми бременност и това се трансформира в покруса, споделя жителка на Варшава на име Ана, която в този момент е на 39 години. Тя е била в 10 седмица от бременността, когато проучванията демонстрира, че детето ѝ е притежател на Синдрома на Даун.
100%-на възможност, никаква вяра за различен резултат, споделя Ана. Съгласно полското законодателство Анна е имала законно съображение да прекъсне бременността си, само че направление за процедурата е трябвало да получи от доктор.
" Много лекари ми отхвърлиха. Трябваше да вървя от една болница в друга, където на всички места имаше плакати с раздрани бебета, с вярата, че някой доктор ще се смили над мен, а медицинските сестри няма намерено да показват, че вижда в мен килърка. Не си представях по какъв начин ще мина през това и отпътувах в Германия, в дребен град край границата. В чакалнята имаше 10 дами, доста от тях - млади девойки. Но имаше и дами на моята възраст. Всички бяха полякини. Процедурата продължи 15 мин. Физически почувствах облекчение, само че морално бях опустошена. Не става въпрос за усеща за виновност. Усещах единствено горест и обезсърчение. ", споделя още Ана.
От 1993 година абортите в Полша са отвън закона като се изключи случаите, когато бременността заплашва живота на майката, резултат е от обезчестяване или в плода са открити съществени аномалии. Все повече дами отпътуват зад граница, като Ана.
По данни на Федерацията на дамите и фамилното обмисляне в 2010 година 15% от такива аборти са били направени зад граница. За да помятат полските дами отиват в Украйна, Австрия, Германия, Белгия, Англия и Словакия.
Друг вид за спиране на бременността са таблетките, само че това е нелегално.
През 2015 в Берлин е основана организацията Ciocia Basia, която оказва помощ на полските дами да вършат аборти в клиниките на немската столица.
От Хърватия в Словения за аборт
В словенския град Брежице, близо до хърватската граница се намира най-малката многопрофилна болница в страната.
Всяка седмица там отиват дами от прилежаща Хърватия, с цел да създадат аборт. Броят им непрекъснато нараства. През 2018 година визитите с тази цел са били 54, само че през 2019 единствено за първите три месеца са отишли 25 дами от Хърватия. Много от тях идват от столицата Загреб, която е на 32 км от Брежице.
Маршрутът на " абортния туризъм " се промени. Завеждащият АГ отделението на болничното заведение Наташа Коцнар споделя, че когато била дете дамите пътували за аборт от Германия в Хърватия, която по това време е в състава на някогашна Югославия. Практически всички дами, отиващи в болничното заведение в Брежище избират медикаментозен аборт, който допуска одобрявана две таблетки с период от 48 часа. Т..е. те би трябвало два пъти да отидат при лекарят. Главната причина да отидат в Словения, с цел да създадат аборт е в това, че множеството лекари в Хърватия отхвърлят да извършват тази операция. През 2003 година на лекарите позволиха да отхвърлят аборти и в този момент те стават от ден на ден. Към 2018 година 59% от медицинските институции, в които дамите може да се извърнат, за да създадат аборт , отхвърлят да извършат операция.
По думите на Саня Сезар, активистка от неправителствената организация " Център за обучение, съветвани и проучвания " (Federa), 60% от гинеколозите се възползват от опцията да откажат осъществяването на тази процедура, по тази причина степента на досегаемост на абортите продължава да понижава, а дамите отиват зад граница, с цел да пресечен бременността. " При това абортите по медицински показания в Хърватия са законни.
Същата е и обстановката в Полша. От 2015 година, когато на власт в страната пристигна консервативната партия " Право и правдивост ", доста лекари подписаха документ за отвод от осъществяване на процедурата за спиране на бременността.
По данни на Federa в този момент единствено 10% от медицинските институции (или 40 от 400) са задължени да изпълнят процедурата по медицински показания.
има цели региони, където никой не прави аборти. Държавните лечебни заведения нямат право да откажат провеждането на аборт - това е нелегално, само че никой не му обръща внимание.
Защо отхвърлят?
Гинекологът Барбара Антониак от Варшава споделя за какво отхвърля да направи аборт, без значение от събитията:
" Аз не върша аборти, тъй като хората не би трябвало да се убиват. Когато пациентката има право на аборт на законни учредения, аз безусловно я съветвам, с цел да ѝ оказа помощ да се оправи със обстановката. Ако детето почине, то ще почине ненадейно, само че не от нашите ръце. "
В Хърватия и Полша по-голямата част от популацията са католици, такива са 86% от хърватите и 87,5% от поляците.
Различните религиозни групи упорстват за внасяне на промени в законодателството на тези страни. През 2016 година в Полша авторитетният аналитически център Ordo Iuris, който е против абортите, приготви законопроект, който би могъл да обезпечи идентична правна отбрана на децата, както след тяхното раждане, по този начин и преди него.
Инициативата е събрала 400 хиляди подписа и допуска цялостна възбрана за абортите . Последваха всеобщи митинги и законопроектът не беше признат. През 2018 година се прегледа и подобен за възбрана на абортите при положение на открити аномалии в развиването на плода, само че и той беше отритнат.
По-арон през годината Ordo Iuris откри собствен клон и в Хърватия, което разреши да се закрепят връзките сред двете католически страни. Нашите специалисти обменят познания, опит и ноу-хау, споделят представители на организацията.
Хърватското държавно управление сътвори специфичен съвещателен съвет, чиято задача е проучването на законите, отнасящите се до абортите в другите страни на Европейския съюз за да се внесат промени в настоящото законодателство на страната, което е признато през 1977 година Ако Хърватия одобри напредничав закон за абортите, изцяло евентуално е ултраконсерваторите да се опитат за предизвикват референдум. Свещеникът от университета в Загреб отец Дамир Стоич е твърдо срещу абортите и декларира, че Хърватия е страна " застъпваща се за живота ". Но съгласно него, в случай че се стигне до референдум по този въпрос, защитните на абортите ще победят: " Повечето хора са против абортите, само че те не желаят да лишават останалите от правото на аборт. ", счита Стоич.
Арканзас и единодушието на насилника
От 30 юли жителките на Арканзас в Съединени американски щати би трябвало да получат единодушието на биологичния татко на плода, даже при положение на обезчестяване. Лекарите ще носят наказателна отговорност, в случай че създадат аборт , без да уведомят индивида, заченал зародиша, който в този момент се счита за " умрял член на семейство ", написа френското издание Le Figaro.
" Правилото ще работи при положение на обезчестяване и на инцест. Жената, забременяла от насилника ще би трябвало да се посъветва с него, а това значи - да го намери, в случай че знае къде се намира, с цел да се договорят за ориста на наследника. Ако той откаже - аборт няма да има.
Текстът на закона твърди, че ориста на починалия е в ръцете на фамилията му. През март законодателите причислиха плода към членовете на фамилията и сметнаха, че и двамата родители имат равни права над ембриона. Непълнолетните момиче ще би трябвало да получат единодушието на родителите си, т.е. единодушието на бабата и дядото на зародиша.
Много правозащитни организации към този момент се оповестиха срещу закона. Американският съюз за цивилен свободи изрази отвращение от сходни ограничавания.
Всеки ден дамите в Арканзас и на цялата територия на Съединените щати са принудени да се борят за достъп към нужната им здравна помощ, а законодателите натрапват вести способи за това да се затворят клиниките и абортът да стане неосъществим, възмущават се от съюза.
Според тях единственият метод да се изведат законодателите на Арканзас от лекарските кабинети е те да бъдат преместени в съда.
Вижте повече за измененията в законите за абортите в Съединени американски щати в този материал
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР