В желанието си възможно най-бързо да приключат висящия въпрос за

...
В желанието си възможно най-бързо да приключат висящия въпрос за
Коментари Харесай

Управляващите забързаха максимално отмяната на машинния вот

В желанието си допустимо най-бързо да приключат висящия въпрос за бъдещето на машинното гласоподаване ръководещите подкараха парламентарния спор по тематиката по най-късата процедура. Във вторник Народното заседание утвърди на първо четене промени в Изборния кодекс, импортирани от ГЕРБ, „ Обединени патриоти ” и „ Воля ”. С поправките се анулира използването на устройствата на локалния избор през октомври и се планува отсега нататък да бъдат употребени единствено на президентски и европейски избори.

След това болшинството гласоподава срокът за оферти сред първо и второ четене по законопроекта да бъде едвам 3 дни. Това значи, че задачата на ръководещите е да завършат приемането му през идната седмица. Така ще се впишат в периода, който сами си дефинираха, с цел да извършат измененията - края на юли.

Спорът сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, които подкрепяха машинния избор, беше извънредно замайващ за тези, които го следиха. Депутати от двете партии подхвърляха разнопосочни информации за това къде се гласоподава с устройства, къде сходна технология е анулирана и къде следва да се вкара. И взаимно се упрекваха, че подвеждат обществеността. „ Говорим за едно и също нещо трети път и вместо да вървим напред, се връщаме обратно във времето. Този спор трябваше да си го спестим ”, изтощено установи соцдепутатът Крум Зарков. Според Йордан Цонев от ДПС машинното гласоподаване е било „ съзнателно компрометирано ” - теза, която развиха и социалистите.

Силите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обаче се оказаха незадоволителни и законопроектът беше признат със 122 гласа на ГЕРБ, „ Обединени патриоти ” и „ Воля ” против 96 гласа „ срещу ” и 1 „ въздържал се ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР