В ход е последният опит за съставяне на парламентарно мнозинство,

...
В ход е последният опит за съставяне на парламентарно мнозинство,
Коментари Харесай

КРАЙ: Последната магия на Бойко Борисов

В ход е последният опит за сформиране на парламентарно болшинство, което да излъчи постоянно държавно управление – в случай че този опит не успее, пътят пред зимните избори през 2023 година ще бъде необятно открит.

Два фактора са на терена. Първият – никоя политическа мощ не гори от предпочитание да отиде незабавно на избори, както споделя Ивайло Мирчев /ДБ/. Може би без „ Възраждане “, която си е наумила, че ще пораства като Пирин планина – тъкмо както преди година Има Такъв Народ бе обзет от такива нездрави хрумвания.

Вторият фактор е явен от дълго време – всички партии имат към момента голям брой бариери, които им пречат да влязат в коалиция.

И по този начин: ГЕРБ е подготвена на всичко и с всеки, без „ Възраждане “.

През последната седмица ГЕРБ внезапно отвори вратата си с вярата, че някой ще се излъже да влезе през нея. Корнелия Нинова към този момент е наричана от герберката Деси Атанасова „ общественик “, който прави „ рационални избори “. „ По някои от тематиките сме съидейници “, споделят герберите през днешния ден за президента Румен Радев.

Служебното държавно управление на Радев също дава знак, че поддържа компромисите с ГЕРБ. „ Ако в този момент не се сътвори държавно управление, това може да не се случи и след 10 години “, реди представителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Това на процедура значи, че след гласуването за Вежди Рашидов в Народното събрание Българска социалистическа партия и „ Български напредък ” са освен възможни, само че и мечтани сътрудници за ГЕРБ.

В момента обаче ГЕРБ концентрира напъните си да приласкае неприласканите десни – Политическа партия и Демократична България. Или най-малко половината от тях. Ключовото искане на ГЕРБ във финалните договаряния е: „ да се разберем преди първия мандат ”

Условието не е толкоз изрично, колкото наподобява – ГЕРБ позволява държавно управление не с първия, собствен мандат, просто желае сделката да бъде реализирана рано, бързо. „ Склонен съм на всичко, което ще донесе успокоение на българите “, безапелационен е Борисов. Склонен е даже и той да не е министър председател, все едно някой би преговарял с него за това. Склонен е даже да разисква кандидатура на Асен Василев от Политическа партия за министър председател.

Някои споделят, че ГЕРБ е подготвена да жертва и основния прокурор Иван Гешев, само че това към момента не е доказано. На процедура партия ГЕРБ е подготвена на необятен кръг взаимни отстъпки, стига да е главен състезател в идващия постоянен кабинет.

На пръв взор сякаш ГЕРБ чука на отворена врата. Политическа партия заявява, че няма нищо срещу да се разбере с ГЕРБ, просто желае да няма държавно управление с първия мандат и сделката да бъде реализирана на лидерско равнище, на диалози непосредствено с Борисов.

Нищо необичайно няма и в това – както споделя Деси Атанасова: „ ГЕРБ е Борисов и Борисов е ГЕРБ “, обикновено е да се приказва непосредствено с този, който взема решение, а не с медиатори като Росен Плевнелиев, с опрощение.

Политическа партия сякаш също търси компромис – някогашните ръководещи към този момент не желаят оставката на ръководителя на Народно събрание Вежди Рашидов. Заявлението на Политическа партия пред президента: „ Няма да обсъждаме въпроса за властта с ГЕРБ-СДС “, не е в дисонанс с тематиката за компромиса – Политическа партия е подготвена да приказва с ГЕРБ, само че не за власт на ГЕРБ, т.е. дебатът е само за власт, в която ГЕРБ не господства.

Ако това са положителни вести, които приказват за действителна опция за сформиране на държавно управление, те свършват дотук. Борисов не има вяра, че диалозите ще доближат до сполучлив край – хем е подготвен за договаряния с Политическа партия, хем подозира, че Политическа партия желае тази среща едвам се скарат обществено и да отхвърли опцията за необятна коалиция.

Реклама

Добрите вести свършват бързо и поради друго – на процедура никой не приказва за сформиране на обикновено, постоянно държавно управление – всички приказват за краткотрайно държавно управление, сакат кон с лимитирани компетенции.

ГЕРБ желае още в този момент при възможни договаряния с десните да бъде избран срокът на валидност на бъдещия кабинет. Борисов споделя: „ Можем да излезем и да кажем – не се харесваме въобще, компромис – 6 месеца, до май. Правим го, на 1 май държавното управление дава оставка – или на 1 юни, или – в случай че работи добре, дано стои “

Второ, на процедура никой не приказва за обикновено държавно управление, което може да взема решение всички въпроси. Не, Борисов желае да се схванат с Политическа партия „ кои закони незабавно ще се създадат “, Политическа партия желае долу-горе същото – предлага да се видят с Борисов, с цел да му кажат кои закони биха подкрепили и кои – не. Общо взето, и ГЕРБ, и Политическа партия приказват за 15-16 целта и толкова.

Някак си настрана от цялата приповдигната атмосфера стои единствено Демократична България. „ Не може да е непременно, против правилата ни “, споделя Ивайло Мирчев. Демократична България са срещу първия мандат на ГЕРБ – по това имаш безапелационната позиция. Те са „ за “ държавно управление с втория мандат – на Политическа партия, само че единствено в случай че Политическа партия „ подходят съответно и рационално “.

Напоследък Демократична България поизясни позицията си и за третия мандат – те са „ срещу “ държавно управление с третия мандат.

Завяват изрично: „ Различията ни с Българска социалистическа партия към този момент са доста дълбоки “ – т.е., няма късмет Демократична България да поддържа партиите, които ес спрягат за мандатоносители в края на рулетката.

И по този начин – ГЕРБ и Движение за права и свободи (103 депутати) са подготвени за необятна коалиция, подготвени са и за огромни взаимни отстъпки. На тях не им стига коалиция с 12 депутати от „ Български Възход “, а „ Възраждане “ е тотално изключена от всички сметки.

И тук идва магията, която положителният договарящ Бойко Борисов би трябвало да покаже дали към момента владее. Все отново той бе министър председател 12 година, без да има непрекъснато болшинство зад себе си. Цялото публично внимание бързо бе ориентирано към това дали ГЕРБ ще се разбере с „ Продължаваме промяната “.

Всички се питат дали Бойко ще завърти следващия номер на десните, дали Демократична България ще кандиса. Вадят се точки за договаряния, прецизира се мястото, където ще се видят водачите, и така нататък

А в това време скрито и бавно Борисов може да контракти съставянето на държавно управление с един човек, който към този момент влезе в „ хартиената коалиция ” – Корнелия Нинова.

Политическа партия желае нарастване на пенсиите с 20%, Борисов към този момент подвига на 30%. Политическа партия желае минимална заплата от 860 лева, Борисов е подготвен за 900 лева

Чие ухо галят тези числа? На Нинова. На „ държавника, който прави рационални избори “… Докато дясната ръка на Борисов е осветена от прожекторите, лявата може в тъмното да реализира бърза взятка.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия биха имали 128 депутати. „ Статуквото “ може да върне хартиените бюлетини, може да се разбере за еврото, за Украйна, може да направи своя правосъдна промяна и да включи даже Гешев в цената.

Назаем от в. „ Сега “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР