В голяма част от епизодите дотук една от основните теми,

...
В голяма част от епизодите дотук една от основните теми,
Коментари Харесай

Защо да не пиратстваме българско кино

В огромна част от епизодите дотук една от главните тематики, наранени от участниците в диалозите, беше тази за пиратството на кино наличие като спънка за развиване на българското кино. Опитите на държавните управляващи за неговото ограничение са нищожни и несполучливи. Нелегалният достъп до авторско културно наличие е все толкоз публикуван, а дейностите на интернет потребителите – все толкоз свободолюбиви. Защо пиратстването на интелектуална благосъстоятелност е закононарушение и какви са способите за оправянето с него?

За пиратството в киното и измеренията на отрицателното му отражение върху развиването на промишлеността си приказваме с Мария Палаурова, Димитър Дринов и Ники Стоичков в близо 50 минути на в партньорство с Българското национално радио – „ Кино с думи “! Проектът е осъществен с финансовата поддръжка по Програма „ Публики “ на Национален фонд „ Култура “.

Мария Палаурова е изпълнителен шеф на „ Филмаутор “ – българската организация за групово ръководство на авторските и сродни права върху аудиовизуалните творби.

Димитър Дринов е кинокритик, един от основателите на уеб страницата „ Операция Кино “ и част от Форум Филм – киноразпространител на Disney, Universal Pictures и Paramount Pictures за България.

Ники Стоичков е режисьор, продуцент и съосновател на noblink.bg и платформата за българско кино и спектакъл Gledam.bg.



Пиратството на кино наличие е един от главните проблеми в промишлеността в международен мащаб и всички бизнеси, свързани с интелектуална благосъстоятелност.

Премиерното показване на новите филми в стрийминг платформите попречва тяхното разпространяване в киносалоните, тъй като един път показан онлайн, той незабавно изтича в уеб сайтове за пиратско наличие.

В българския подтекст съществува и недобро схващане за това какво съставляват авторските права – по какъв начин създателите да защитят творбите си и по какъв начин феновете да не ги нарушават. Знаят ли потребителите каква е вредата, която нанасят, когато пиратстват авторско наличие?

Истината е, че от време на време потребителят няма варианти да доближава до културно наличие, само че какво е нужно да промени вижданията си, когато към този момент съществуват доста разновидности за законен достъп. Възпитава ли се съзнанието за това какъв брой е значимо да ценим креативния труд?

И още:

· Пиратството – огромното затруднение пред кино разпространяването в България;
· Нелегалният достъп до авторско наличие = престъпление;
· Законът за авторски права в България;
· Нуждата от платформи, които да дават алтернатива за законен достъп до разнообразно културно съдържание;
· Действия за оптимално ограничаване на пиратстването, с цел да бъдат възобновени загуби, а средствата да се влагат в основаването на платформи;
· Навлизането на огромните стрийминг платформи – спънка за развиване на платформите за българско кино;
· Нужда от държавна политика в развиването на българското кино;
· Невъзможността за оправянето с пиратството и в международен мащаб – Pirate Bay;
· Мрежите за разпространяване на телевизионно наличие като част от казуса с пиратството;
· Възможностите за справяне с пиратството.

Снимки – NO BLINK
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР