В годината, в която Уимбълдън забрани участието на тенисисти от

...
В годината, в която Уимбълдън забрани участието на тенисисти от
Коментари Харесай

Wimbledon забрани участието на руснаци и титлата спечели... рускиня -

В годината, в която Уимбълдън забрани присъединяване на тенисисти от Руската федерация и Беларус поради войната в Украйна, купата при дамите завоюва... рускиня.

Родената в Москва 23-годишна Елена Рибакина подвигна купата след победа на финала над Онс Жабер от Тунис – първата жена от Африка, достигнала тази фаза на шампионата на трева от Големия шлем. Жабер - по-титолуваната и считаната за любимец в този мач - завоюва първият сет, само че загуби останалите два. Резултатът бе 6:3, 2:6, 2:6, а мачът приключи след час и 15 минути.

Участието на Рибакина стана допустимо, тъй като тя се състезава за Казахстан от 2018 година, откакто получава положително - в това число финансово - предложение от страната и сменя съветската с казахсканската федерация по тенис.

Това е първата купа от Шлема за Казахстан. Казахстан става и 12-ата страна с купа от Уимбълдън.

Макар и с купа от Шлема, Рибакина няма да получи нито една точка за международната класация от шампионското си присъединяване. Причината е елементарна: шампионатът беше осъден поради решението му за съветските и беларуските тенисисти и не се присъждат точки тази година. Но и без точки за международната класация на сингъл родената в Москва тенисистка ще си тръгне с 2 милиона английски паунда.

Купата си родената в Москва тенисистка получи от херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън.

Реалната цел, която си бях сложила, беше да стигна до втората седмица (на турнира). Невероятно е, че стигнах дотук - сподели сдържаната и скромна Рибакина, която " отвя " по пътя си към финала някогашната шампионка на Уимбълдън Симона Халеп. Тя посвети успеха на родителите си, които не бяха на корта, само че " които имат решаваща роля " за това Рибакина да бъде там - по личните ѝ думи. В ложата ѝ на трибуните обаче бе нейната сестра Анна.

" Вдъхновение " назова Рибакина съперничката си Онс Жабер в речта си след финала.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР