В Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения поради

...
В Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения поради
Коментари Харесай

Увреждания от ваксините срещу Ковид-19: Какво сочат числата?


В Германия са подадени над 1200 молби за компенсации заради вреди, настъпили вследствие на имунизация против Ковид-19. Означава ли това, че имунизациите против ковид са рискови? Какво демонстрират данните?

От началото на пандемията в Германия са подадени над 1200 молби за компенсации поради вреди, вероятно свързани с имунизацията против Ковид-19. По данни на „ Нойе Оснабрюкер Цайтунг “ досега решение е взето единствено по 54 от тях. От тях са доказани 18, а 30 са отхвърлени, 3 са предадени на друга инстанция, от чиято подготвеност зависи решаването на случая, а един от случаите е завършен по други аргументи. За останалите два случая няма налична информация. Не са известни и детайлности за тежестта на уврежданията или размера на компенсациите.

Абсолютният брой не дава пълноценна информация за риска от имунизациите



Щети от имунизация, съгласно немския Закон за отбрана от инфекции, съставляват „ здравни и стопански последствия от увреждания, които са настъпили вследствие на извънредно мощни реакции от имунизациите, надхвърлящи нормалните “. Към тях не спадат общоизвестните странични резултати като главоболие, настинка или висока температура.

Общият брой сходни молби за компенсации не дава пълноценна информация за риска от имунизациите. Той може да бъде изчислен единствено като съответствие към общия брой имунизации. В Германия са сложени над 155 милиона дози от имунизациите против ковид. Това значи, че на всеки 125 000 имунизации е подавано по едно заявление за обезщетение от неподходящи странични резултати.

Оценката на риска би трябвало да се прави в съответствие с изгодата от имунизациите. Данните досега сочат, че малцинството германци, които не са имунизирани, съставляват болшинството от пациентите в интензивните отделения. „ Според досегашните данни, сериозните странични резултати са доста редки и не трансформират позитивното съответствие сред изгодата и риска от имунизациите “, се споделя в последния отчет на института „ Пол Ерлих “, който дава отговор за сигурността на имунизациите в Германия.

Антиваксъри употребяват данните за втълпяване на боязън

Но всичко това бива изцяло пренебрегнато, когато някои употребяват броя на страничните резултати като средство за втълпяване на боязън. Подобно развиване наблюдавахме в Австрия предходната седмица. По данни на публичната медия ORF до края на 2021 година в Австрия 370 души са подали заявление за обезщетение след непряк резултат от имунизация.

Сред изброените случаи има както безобидни реакции, по този начин и по-сериозни медицински болести като миокардити и тромбози. Практиката демонстрира, че към 10 до 15 % от заявките получават позитивен отговор, съобщи преди ORF инфекционистът Хервих Коларич.

Трябва да се има поради, че при подадеди 350 заявки се пада по едно недоволство на всеки 50 000 имунизации, акцентира специалистът. Във всеки един от случаите би трябвало да се изискват медицински експертизи, с цел да се ревизира каква е вероятността уврежданията на здравето да са в действителност от имунизацията.

Но в обществените мрежи скептиците към имунизациите употребяват абсолютния брой на тези заявки, с цел да провокират боязън от странични реакции. С подвеждаща информация за хипотетични смъртни случаи от имунизация също се прави опит тя да бъде показана като рискова. Необходимо е обаче първо да се потвърди причинно-следствената връзка сред имунизацията и уврежданията.

Съмнителни случаи се рапортуват като тествани

Случаи на неточно потребление на данните има в целия свят. В Съединени американски щати уебсайтът WorldNetDaily's оповестява броя на към момента непроверените хипотетични случаи на вреди, породени от имунизацията, и твърди, че всички те са доказани. Проверката на обстоятелствата класифицира това като погрешно. Всички докладвани съмнителни случаи на въпросния уебсайт са изброени в базата данни - без значение дали са правдоподобни. Освен това съперниците на имунизацията приканват в разнообразни платформи и канали да се оповестява за хипотетични странични резултати.

„ Може да съм имунизиран, а след това да бъда блъснат от кола “, само че това не значи, че гибелта е вследствие на имунизирането, дава образец Даниел Салмън, шеф на Института за сигурност на имунизациите към университета „ Джонс Хопкинс “.

Всеки докладван случай би трябвало да бъде тестван съответно, с цел да се направи сериозна оценка на рисковете.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР