В Германия, която е най-голямата икономика в Европа и е

...
В Германия, която е най-голямата икономика в Европа и е
Коментари Харесай

Как проблемите във веригите на доставки удрят Германия

В Германия, която е най-голямата стопанска система в Европа и е свързваща точка за международната търговия, всяко четвърто работно място е подвластно от износа. Кризата, обхващаща международните вериги на доставки, тежи в огромна степен върху стопанската система, която изпитва дефицит на първични материали. Последните изследвания сочат към внезапно закъснение на немската индустриална интензивност. Почти всичко, от което се нуждаят немските заводи, не стига - от компютърни чипове, шперплат, метали и пластмаси до първични материали, нужни за производството на акумулатори за електрическите коли.

Автомобилната промишленост е наранена най-силно. Opel, звено на Stellantis - компанията, която има Jeep и Fiat, съобщи през септември, че ще затвори фабриката си в Айзенах до идната година заради дефицит на полупроводници. Около 1300 служащи от завода ще бъдат освободени.
Щетите до момента
Повече от 40% от немските компании обявиха, че са изгубили продажби заради проблеми с доставките, съгласно изследване от август на Асоциацията на немските индустриално-търговски камари. В цяла Европа износът щеше да бъде със 7% по-висок през първите шест месеца на годината, в случай че не бяха усложненията в предлагането, съгласно Европейската централна банка.

Докато всяка стопанска система в света страда от дефицит на разнообразни първични материали, Германия е изключително сензитивна заради зависимостта си от производството и търговията. Почти половината от икономическото произвеждане на Германия зависи от износа на коли, металорежещи машини и други артикули в съпоставяне със единствено 12% в Съединени американски щати, обобщава New York Times. Страната също е изправена пред интервал на политическа неустановеност. Изборите от предишния месец не завършиха с една партия с очевидно болшинство и съществува риск при възможното съдружно държавно управление да няма задоволително единение, с цел да се работи уверено.

Забавянето трансформира немската стопанска система в огромен тест за това по какъв начин фирмите могат да станат по-малко уязвими от дефицит на електрическа енергия в Китай или кораби, заседнали в Суецкия канал.
Увеличение на запасите
Вече доста компании усилват запасите си от елементи за производството, поръчват първични материали авансово и намират изобретателни - някои биха споделили, обезверени способи, да задържат производството си. Traton, подразделението на Volkswagen за камиони, съобщи предишния месец, че " канибализира " мъчно откриваемите съставни елементи от камиони, които са били създадени, само че не продадени, и ги конфигурира в камиони, за които има доказани поръчки.

В по-дългосрочен проект фирмите обмислят способи да защитят своите доставки, да вземем за пример посредством закупуване на части и първични материали по-близо до заводите, а не от подизпълнители от другата страна на света. Някои политически водачи даже допускат, че пандемията може да има и позитивна страна в това да въодушеви фирмите да върнат производството в Европа и Съединени американски щати, създавайки добре платени работни места в локалните фабрики.

Но публикуваното съмнение, че доставчиците наоколо до дома са по-надеждни, не всеки път се оказва правилно. По време на разтърсванията, породени от пандемията, някои немски компании имаха повече проблеми с доставките от Франция или Италия заради строги локдауни, в сравнение с с тези от Азия. " Не е правилно, че в случай че не бяхме подвластни от Китай, щяхме да преживеем рецесията без никакви проблеми ", споделя Александър Сандкамп, икономист, който учи веригите за доставки в Килския институт за международна стопанска система в Кил, Германия.

Натрупват се доказателства, че дефицитът потиска растежа на Германия. Спазвайки закона за търсенето и предлагането, цените се повишават. Годишният ритъм на инфлация в Германия е бил 4.1% през август - най-високият от съвсем три десетилетия. Докато множеството икономисти считат, че скокът е краткотраен, инфлацията постоянно е била сензитивна тематика в Германия, имайки поради хиперинфлацията и бедността след Първата международна война.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Вечерни вести 3 Коронавирус 1 Коментари и разбори 2 Промишленост 3 Икономика 1 Коронавирус 2 Вечерни вести 3 Коментари и разбори
Бизнесът се намира в циничен кръг. Робърт Омайер, световен началник на покупките във Voith - компания, която построява и оборудва заводи за хартия и водноелектрически централи - назовава това резултата на тоалетната хартия. Точно както паникьосаните консуматори трупаха тоалетна хартия при започване на пандемията, фирмите, страхуващи се да не им липсват основни материали, поръчват повече, в сравнение с им е належащо, и ги прибират в складовете. Това основава още по-голям дефицит. Компаниите нямат огромен избор. " Поръчваме повече, с цел да защитим бизнеса си ", споделя Омайер.

Проблемите с доставките са двойно разочароващи за компаниите, чиито описи за поръчки са цялостни с неизпълнени поръчки. Като магазините за колела да вземем за пример. Малайзийските заводи, които създават зъбни колела, амортисьори и други елементи за колела, бяха блокирани поради пандемията. В допълнение, транспортните контейнери са в дефицит, а придвижването на товарни кораби е нарушено от събития като затварянето на китайските пристанища, защото няколко пристанищни служащи са дали позитивен тест за ковид. И въпреки всичко търсенето на колела се разраства, частично тъй като доста германци се насочиха към колоезденето като опция на публичния превоз по време на пандемията.
Напрежението в системата не е ново
Напрежението в системата беше явно още преди пандемията. Неразбирателствата сред Китай и Съединени американски щати, както и възходящият протекционизъм към този момент бяха подтикнали доста компании да преразгледат зависимостта си от далечни снабдители. Допълнително затруднение за немските компании е новият закон, който ще влезе в действие през 2023 година, който изисква от тях да подсигуряват, че не купуват от снабдители, които употребяват детски или рабски труд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР