В Германия има специален шпионски мост“ за такива сделки1. Абел

...
В Германия има специален шпионски мост“ за такива сделки1. Абел
Коментари Харесай

Как СССР и САЩ обменят разкрити шпиони

В Германия има специфичен „ шпионски мост “ за такива покупко-продажби
1. Абел за Пауърс
 Заловеният Рудолф Абел

Заловеният Рудолф АбелPhotoQuest/Getty Images

Най-известният продан на разкрити и хванати шпиони по време на Студената война става на 10 февруари 1962 година на Глинския мост. Мостът е граничен за Германската Демократична република (ГДР) и Западен Берлин. Точно тук руският сътрудник, разузнавал в Съединени американски щати, е предаден за сваления над територията на Съюз на съветските социалистически републики водач Франсис Пауърс.

Рудолф Абел (с същинско име Уилям Фишър) е работил в Северна Америка до 1948 година. Тук той добива информация за икономическия и боен (включително ядрен) капацитет на Съединени американски щати, основава и управлява агентурни връзки. През 1957 година е задържан от ФБР след изменничество на собствен руски сътрудник.



„ Шпионският мост “, сниман от американската страна на разделения БерлинBettmann/Getty Images

Шпионинът изрично отхвърля да спомага на американските специфични служби и получава 32 години затвор за шпионаж. „ Всичко, което прави Абел е по лично разбиране, парите не са тласък за него. Иска ми се и ние да имаме три, четири сходни индивида в Москва “,  за него шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Алън Дълес. 

Съюз на съветските социалистически републики възнамерява да освободи шпионина си след замяна със хванатия американски авиатор Франсис Пауърс, чийто разследващ аероплан U-2 е свален на 1 май 1960 година над територията на Съюз на съветските социалистически републики. Пауърс прави снимане на стратегически значими обекти.

 Франсис Пауърс с модел на сваления аероплан U-2

Франсис Пауърс с модел на сваления аероплан U-2Bettmann/Getty Images

Съединени американски щати не се съгласяват да пуснат руския шпионин по този начин елементарно. Той е прекомерно значима персона, която не може да се изтъргува със свободата на един водач. Москва освобождава още няколко сътрудници, с цел да си върне Абел.
2. Уин за Молоди
Съветският шпионин Конън Молоди работи във Англия от 1955 година. Той се показва за бизнесмена Гордън Лонсдейл. Молоди съумява да вербува шифровчика от ВМФ на Англия Хари Хоутън, който години наред доставя със секретна информация съветския разузнавач. Холтън счита, че разкрива тайните на английския подводен флот на американски разузнавач, което не се смята за изменничество, тъй като двете страни са съдружници.

 Руският разузнавач Гордън Лонсдейл в Източен Берлин през 1965 година

Руският разузнавач Гордън Лонсдейл в Източен Берлин през 1965 годинаSunday People/Mirrorpix/Getty Images

Молоди-Лонсдейл се оказва кадърен предприемач. Преди своя неуспех през 1961 година той е награден от кралица Елизабет II с почетна грамота „ за огромни триумфи в развиването на предприемаческата активност за богатството на Обединеното Кралство “. Молоди е предаден от поляк беглец.

 Британският разузнавач Гревил Уин се завръща вкъщи

Британският разузнавач Гревил Уин се завръща у домаDennis Oulds/Central Press/Getty Images

Съюз на съветските социалистически републики и Англия се спогаждат да разменят Молоди за английския предприемач Гревил Уин, вербуван от Ми-6. Уин обезпечава връзката с полковника от ГРУ Олег Пенковски, който работи за западните разследващи служби. Преди Уин и Пенковски да бъдат задържани от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) през 1962 година, последният съумява да трансферира повече от 5500 секретни документа във Вашингтон и Лондон и да им съобщи стотици руски сътрудници. На 16 май 1963 година Олег Пенковски е разстрелян.

 Гревил Уин и Олег Пенковски в московски съд

Гревил Уин и Олег Пенковски в московски съдKeystone/Getty Images

В 5:30 сутринта на 22 април 1964 година на същия Глински мост, влезнал в историята като „ шпионския мост “, се срещат два автомобила. „ От едната кола излязоха четири индивида –  Молоди, – Сред тях беше и Уин. Той изглеждаше уплашен и презрян, по никакъв начин не приличаше на индивида от фотографите, които се печатаха във вестниците. Двама мъже, седящи до него, го придържаха мощно. Виждаше се, че в случай че го пуснат ще падне на улицата… Участниците в обмена се подредиха един против различен на осевата линия на шосето. Съветският дипломат изрече думата „ продан “ на съветски и британски език, а аз дори не разбрах по какъв начин се озовах в колата. В моята кола. Сред свои. Най-накрая измежду свои “. 
3. Четирима за двадесет и четирима
Мариан Захарски е най-успешният полски шпионин в историята. През 1977 година той заживява в Съединени американски щати. Там стартира работа в илинойската металорежеща компания Polish American Machinery Company. Захарски съумява да вербува своя комшия – водещ специалист във военнопромишлената авиостроителна компания Hughes Aircraft – Уилям Холдън Бел.

 Мариан Захарски

Мариан ЗахарскиSilar (CC BY-SA 3.0)

Шпионинът регулярно предава във Варшава секретни сведения за изтребителите F-15, противотанковите ракети TOW, ракетите въздух – въздух Phoenix, танковете M1 Abrams, зенитните комплекси Patriot и други оръжия. Полша незабавно предава тези значими познания на Съюз на съветските социалистически републики.

 Самолет F-15

Самолет F-15Dave Buresh/The Denver Post/Getty Images

През 1981 година Мариан Захарски е оголен и задържан от ФБР. Полското разузнаване пробва да върне своя най-ценен сътрудник, само че не съумява. В края на краищата Германска демократична република и Съюз на съветските социалистически републики се включват в договарянията, което довежда до неговия продан.

 Глинският мост в Берлин

Глинският мост в БерлинAlexis Duclos/Gamma-Rapho/Getty Images

На 11 юни 1985 година става най-голямата замяна на шпиони за цялата Студена война. По „ шпионския мост “ на Запад се насочат 24 хванати сътрудници на западните служби, в противоположното направление потеглят четирима разузнавачи от Източния блок, измежду тях и Захарски.

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР