Перфектната усмивка е първото нещо, което околните забелязват у нас,

...
Перфектната усмивка е първото нещо, което околните забелязват у нас,
Коментари Харесай

Перфектни зъби със снежна белота? Решението са фасети

Перфектната усмивка е първото нещо, което близките виждат у нас, а голям брой изследвания сочат, че белите, равни и хармонично подредени зъби са доста по-добра препоръка за триумф, в сравнение с изисканият дрешник да вземем за пример. Факт е, че точно положението на зъбите разкрива какъв брой сме здрави и дали живеем в благоденствие или в противен случай.

 

Съвременната стоматология предлага голям брой решения за възстановяване на естетиката и функционалността на зъбите. Едно от най-популярните и ефикасни средства в това отношение са фасетите.

В търсене на отговори за процедурата през днешния ден се обръщаме към доктор Ибрахим Бялев от клиника Impression Dent.

“Фасетите са тънки структури, наподобяващи люспи, които се слагат върху предната (вестибуларна) повърхнина на зъбите. Целта им е да поправят естетически недостатъци като неравности, смяна в цвета, цепнатини или дребни кривини на зъбите. Чрез фасетите може да се реализира натурален и хубав тип на усмивката, без да се постановат комплицирани и инвазивни процедури ”, споделя стоматологът. Той изяснява, че нормално фасетите се създават от порцелан, керамика, композитен или циркониев материал.

 

Любопитството ни бе предизвикано да го попитаме: Каква е разликата сред най-търсените порцеланови и композитни фасети?

“Порцелановите фасети се създават в лаборатория, като се употребяват самостоятелни отпечатъци от зъбите на пациента. Порцелановите фасети са известни със своята устойчивост и натурален тип, който прилича зъбния гланц. Те са устойчиви на оцветяване и имат отлични естетитески качества. Такъв вид фасети могат да се създават и от други материали като да вземем за пример керамика и цирконий ”, коментира доктор Бялев.

 

За разлика от тях, композитните фасети се създават непосредствено в устата на пациента, като стоматологът нанася пластове композитен материал върху зъбите. Композитните фасети са по-достъпни като цена от порцелановите и могат да бъдат сложени единствено в границите на едно посещаване при стоматолога. Въпреки това, те са по-малко издръжливи и подлежат на оцветяване с течение на времето.

 

Според лекарите на Impression Dent, с цел да се реализира съвършено прилепване на фасетите, е належащо да се приготвят зъбите. Това включва премахване на малко количество от емайла на предната повърхнина на зъбите. Тази стъпка е минимално инвазивна и се прави под локална анестезия. За пациентите, които не желаят даже такова минимално изпиляване на зъбите решението е слагането на фасети без изпиляване, които се слагат непосредствено върху предната част на зъба.

 

След подготовката се взема отпечатък от зъбите, който се изпраща в зъботехническа лаборатория. Там се създават самостоятелните порцеланови фасети. За композитните фасети този стадий не е нужен, защото те се моделират непосредствено върху зъбите. При второто посещаване стоматологът ще сложи готовите фасети върху зъбите, като ги прикрепи със особено лепило. За композитните фасети този стадий включва нанасяне и моделиране на материала непосредствено върху зъбите. След слагането им стоматологът ще направи финални корекции и ще ги полира, с цел да се реализира оптимален комфорт и хармония.

 

Най-голямото преимущество при избора на фасети е естетически издържания резултат. Те обезпечават натурален и хубав тип на зъбите, като поправят голям брой недостатъци. Не е за подценяване и минималната инвазивност спрямо други процедури, както и положителната им устойчивост и резистентност на оцветяване.

 

Разбира се, както всяка намеса и тук има някои особености, описват стоматолозите на Impression Dent. Въпреки своята устойчивост, фасетите могат да се повредят при мощен удар или прекалено натоварване. Също по този начин слагането на фасети изисква премахване на част от зъбния гланц, което въпреки и минимално е необратимо.

 

В умозаключение можем да кажем, че фасетите са отличен избор за пациенти, които желаят да подобрят усмивката си и да поправят разнообразни естетически проблеми със зъбите. Те оферират композиция от хармония, устойчивост и минимална инвазивност.

Важно е обаче пациентите да бъдат добре осведомени и да се съветват с дипломиран стоматолог, с цел да изберат най-подходящото решение за техните потребности и упования.

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР