В ЕС заводите затварят един след друг заради високите цени

...
В ЕС заводите затварят един след друг заради високите цени
Коментари Харесай

„Намаляване на производството“. Къде се евакуира големият бизнес от Европа

В Европейски Съюз заводите затварят един след различен поради високите цени на силата производството се оказа нерентабилно. Други бързат да се реалокират в Съединени американски щати и Китай. Без съветски газ Европа рискува изцяло да загуби промишлеността, предизвестяват анализаторите. Освен това я заплашва дълга криза.

С вяра за американци и китайци

Индустриалната миграция от Европа стартира преди няколко години - поради " зеления " курс на Европейски Съюз.

Фабриките, принудени да замърсяват по-малко атмосферата, вкараха оптимално количество излъчвания на парникови газове. По принцип те бяха удряни по джоба: тези, които не съблюдаваха условията, плащаха огромни санкции.

Тогава започнаха да приказват за въглеродния налог. " Опазването на околната среда докара до увеличение на фискалната тежест в металургията, производството на торове и химическата индустрия. Компаниите преразгледаха своите тактики. Те усилиха потенциала си в Съединените щати или Китай ", припомня Фьодор Сидоров, създател на Школата за на практика инвестиция.

Настоящата енергийна рецесия, породена от възходящите цени на газа, изостри обстановката. Предприятията станаха нерентабилни.

Трябва доста да увеличим цените на продуктите, с цел да възстановим разноските. В подтекста на световната конкуренция обаче това е доста рисковано. Търсенето пада - купувачите намират други възможности от снабдители от други страни.

Затова европейските фабрики преждевременно трансферират мощности в Съединени американски щати. Това засегна машиностроенето, химическата индустрия. „ Около 60 компании от разнообразни браншове на стопанската система понижават производството си в Европа и се уголемяват в чужбина. Там петролът, газът и въглищата също са поскъпнали, само че по-малко, в сравнение с в Европейски Съюз “, споделя Сидоров.

По-специално това беше направено от немския авто производител “Фолксваген ”.

Успоредно с това германците интензивно влагат в Китай. Показателят за първото полугодие е рекордните 10 милиарда евро. Има проекти за разкриване на фабрики БАСФ и БМВ.

Има обаче опасения по отношение на двойствената политика на Пекин. От една страна, китайците се пробват да избегнат американските ограничавания по отношение на украинската рецесия, от друга показват преданост към Русия. Нестабилността на сходна позиция усилва риска от вторични наказания, които в най-лошия случай ще обиден и европейското произвеждане в Китай. Не е изненадващо, че американският пазар наподобява по-привлекателен.

„ Всичко това е в интерес на Съединените щати, които от дълго време считат Европейски Съюз за съперник “, сподели Андрей Морозов, президент на Евразийския бизнес алианс.

Междувременно има предприятия, които трябваше да спрат изцяло - разноските са прекомерно високи. “Словалко ”, главният снабдител на алуминий в Европа, не работи от септември, като понижи производството на примитивен лек метал с 40 %. Холандският цинков цех “Будел ” и румънският химически колос “Химкомплекс ” са на пауза.

Полският производител на торове АНВИЛ също пострада. В Германия затваря клонове на СКВ.

Пълна деиндустриализация

Ситуацията се утежни от приключването на газ от “Северен поток ”. Извънредната обстановка в Балтийско море в допълнение обърква така и така тежката обстановка с доставките на съветски газ за Европа.

Северен поток е спрян от края на август заради проблеми с турбините на “Сименс ”. Но горивото остана в тръбата.

Ремонтът е механически вероятен, сподели вицепремиерът Александър Новак. Това обаче ще отнеме доста пари и време. Според специалистите - няколко месеца, а може би даже години.

Страните от Европейския съюз са на ръба на деиндустриализацията, написа китайският “Глобал Таймс ”. „ Нарастващите разноски ще доведат до дефицит на индустриални първични материали в Европа, в това число метали “, се споделя в публикацията.

И западните политици осъзнават идния провал. " Европа рискува голямо понижаване на индустриалната интензивност и обществени безредици, в случай че не предприеме бързи дейности за понижаване на цените на силата с наближаването на зимата. Без интервенция на газовите пазари е допустима солидна деиндустриализация и дълготрайните последствия от това ще бъдат доста съществени “, сподели белгийският министър председател Александър де Кро.

Отвъдморските прогнози също са разочароващи. Европейски Съюз в този момент е доста по-зле от Съединени американски щати, споделя американският икономист Джефри Сакс. За разлика от европейците, американците не зависят от съветския газ и са в положение да доставят вътрешния си пазар.

Междувременно синоптиците дават обещание на Европа студена зима, само че с по-малко превалявания и без мощни ветрове. А това значи едва произвеждане на електрическа енергия от вятърна и водна сила.

Според Фатих Бирол, началник на Международната енергийна организация, оборудванията за предпазване на газ ще се изчерпят до февруари или март. Цените ще скочат до небето освен на тока, само че и на питателните артикули. В Европейски Съюз годишната инфлация към този момент няколко следващи месеца бие исторически върхове: в някои страни - над 20%. И това не е границата.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР