В енергетиката има оферта, която не позволява в сектора да

...
В енергетиката има оферта, която не позволява в сектора да
Коментари Харесай

Красимир Дачев: Омерта в енергетиката пречи на реформите в сектора

В енергетиката има оферта, която не разрешава в бранша да се проведат никакви промени. това разяснява пред " Нова телевизия " Красимир Дачев, заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата. Коментарът му е ден откакто Асоциацията на работодателите написа писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и до премиера Бойко Борисов, с което възрази против " спасяването " на държавната въглищна централа Топлоелектрическа централа " Марица изток-2 ". Такова избавяне бизнесът съзира в заповед не енергийния министър от края на януари.

Държавна помощ за въглищата

Асоциацията възрази против въвеждането от страната непазарни практики, познати от времето на социализма, с които поддържа теца.

" Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 " ще работи на непазарна цена. Това ще коства на фонд " Сигурност на електроенергийната система " годишно над 150 млн. лв., което ще се заплати от потребителите през закрепената съставния елемент от крайната цена на електрическа енергия, наречена " Задължение към обществото ", написа в писмото на асоциацията. Това ще увеличи в допълнение цената на електрическата енергия ", предизвестяват от Асоциацията.

В претекстовете работодателските организации показват още, че " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 ", получавайки " пари наготово " не се стреми да си усъвършенства разноските. Работи с 50% и по-малко от потенциала си без да усъвършенства така и така раздутата бройка на личния състав, написа в позицията.

В края на 2019 година централата има близо 2400 чиновници, при конфигурирана мощ от 1620 мегавата. За съпоставяне в " КонтурГлобал Марица изток 3 " работят малко над 400 чиновници, при конфигурирана мощ от 908 МВ, а в " Ей и Ес 3С Марица изток 1 " при мощ от 690 МВ има близо 380 заети. За тази неефективност на държавната Топлоелектрическа централа заплащат всички консуматори в България, показват работодателите.

" Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме Европейската комисия за тези практики, които са срещу ползите на България ", се споделя още в писмото до Борисов.

Всички плащаме тези загуби

Всички плащаме загубите на държавния тец, тъй като ще се заплащат от фонда " Задължение към общестовот ", който пълнят всички, изясни пред " Нова телевизия " Красимир Дачев. Обясни, че откакто Еврокомисията разгласи така наречен зелена (повече за нея четете тук) договорка държавното управление ще показа проект за преход от въглища към чиста сила, а няма да продъжи да финансира губещия държавен тец.

" Ние чакахме, че явно ще затваряме въглищните центарли, Министерството на енергетиката ще запоне проект за преструктурирарне за понижаване на разноските, за усъвършенстване на служащите, тъй като неизбежно ще се стигне до там. И ни изненада доста хомогенното решение в Народното събрание за някакво социалистическо решение да се подкрепи тецът ", разяснява Дачев. Той има поради решението на Народното събрание от последния ден на януари, с което то задължи държавното управление да подкрепя въглищната централа. Повече за това четет тук.

Дачев уточни, че в другите две централи, наричани американски - " Контур Глобал Марица-изток 3 " АД и " Ей И Ес Гълъбово ", с цел да се създаде един мегават работят 0.4 индивида до момента в който в държавната централа 3 души създават същото количество.

Допълни, че всяка година централата регистрира 150-220 млн. лева загуби, които би трябвало да се прибавят към упомената дъргавна помощ от 150 млн. лева и към сумата от 700 млн. лева, която се заплаща, с цел да купува страната тока на двете американски централи. В допълнение към 150-200 млн. лева се заплащат всяка година за мощностите, които играят ролята на леден запас и на които, по думите на Дачев, ще честваме стогодишнината на технологиите.

Той заключи, че ръководещите оферират краткотрайно решение, което в действителност усилва казуса.

Заповед на енергийния министър не " избавя " централата

В писмото си асоциацията на работодателите цитира заповед на министъра на енергетиката от 29 януари, с която се усилва неприемливо неефективността на пазара, тъй като тя дава опция на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да работи на непазарна цена генерирайки упоменатите 150 млн. лева спомагателен разход за обществото, платени през фонда " обвързване към обществото ". Освен това по този начин компанията понижава производстнвото и усилва загубите си.

В отговор на питане от " Дневник " за наличието на въпросната заповед от Министерството на енергетиката оповестиха, че заповедта има за цел " застраховане на сигурното, непрестанно и качествено електроснабдяване на територията на Република България ". Със заповедта се постанова на " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 " ЕАД в допълнение
обвързване за обслужване на обществото, състоящо се в даване на НЕК ЕАД, в качеството му на публичен снабдител, на спомагателни количества електрическа енергия за облекчаване потребностите на контролирания пазар, показват в отговора си от Министерството на енергетиката.

Освен това се показва, че заповедта е издадена по отношение на постъпило писмо от изпълнителния
шеф на НЕК, с което той уведомява за предстоящ дефицит на електрическа енергия за покриване потреблението на клиентите на крайните доставчици до края на регулаторния интервал 30.06.2020 година, спрямо избраните количества електрическа енергия според решението на КЕВР.

" Заповедта на министъра на енергетиката не е обвързвана със " избавяне " на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ЕАД или което и да било друго сдружение от системата на енергетиката ", се споделя в отговора до " Дневник ". В него се показва и че съгласно текст в Закона за енергетиката методът за компенсиране на разноските, произлизащи от наложеното обвързване към обществото, се дефинира по призната от КЕВР методика за систематизиране на тези разноски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР