Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще

...
Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще
Коментари Харесай

Социалният министър предлага актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента

Служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов ще предложи актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 % на утрешното съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Това се споделя в негова позиция в отговор на обществени изказвания, че се приготвя по-ниско нарастване на пенсиите, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика.
Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е належащо някой да ме поучава, написа в позицията на служебния министър.
Осъвременяването на пенсиите с 11 % е планувано в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година, гласуван от Народното събрание, и е обезпечено с нужните средства. „ В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно аргументиран метод за повишение на приходите на пенсионерите “, декларира министър Иванов.
Според Кодекса за обществено обезпечаване, пенсиите се усилват по така наречен „ швейцарско предписание “, само че окончателното решение е на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Това основава законодателна опция пенсиите да бъдат осъвременени и с друг %, макар че изчисленията на специалистите на Национален осигурителен институт, които имат обвързване да изчислят настоящите параметри – инфлация и повишаване на междинен застрахователен приход, демонстрират 10 %.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР