В ефира на „Здравей, България” старши икономистът от „Отворено общество”

...
В ефира на „Здравей, България” старши икономистът от „Отворено общество”
Коментари Харесай

Изправени сме пред газова криза

В ефира на „ Здравей, България” старши икономистът от „ Отворено общество” Георги Ангелов и Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България разясниха ще има ли синьо гориво за зимата.

„ Според нас има действителна опция да останем без газ в четвъртото тримесечие на актуалната година, защото газовият баланс не е обезпечен. Дори да бъдат осъществени тези доставки, които разгласи министър председателят - 7 танкера, а в действителност офертата е за 3 до края на годината, те ще обезпечат до 60% от недостига, който се формира”, сподели Иванов. По думите му с изключение на за самите доставки, би трябвало да се намерения и за цената. Има по-добра опция и това е съветският газ, посочи той.

Според Георги Ангелов изходът от газовата рецесия е 2/3 азерски газ и 1/3 полутечен газ.

„ За азерския газ имаме дълготраен контракт, който е 1 милиарда куб. м годишно. Той е обезпечен. Като влезе акт 16, ще поевтинее. С тези танкери имаме още 1/3 и остава още 1/3, която би трябвало да покрием. Знаете, че министър председателят върви и в Азербайджан. Там имаше известие, че може да получим спомагателни количества азерски газ. Според мен би трябвало да ги вземем. В момента, в който си построим тръбата към Гърция, която се свързва с азерския газопровод, може да си вземем 1 милиарда на ниска цена азерски газ. И още 1 милиарда може да вземем в допълнение + танкерите идеално ще се върже сметката. През това време би трябвало да продължим да пълним „ Чирен”.

По думите му България би трябвало да осъди „ Газпром”, че е оставила страната ни без газ за зимата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР