В една връзка депресията може да е много натоварваща. Някои

...
В една връзка депресията може да е много натоварваща. Някои
Коментари Харесай

Любимият човек до мен е с депресия. Как да му помогна?


В една връзка депресията може да е доста натоварваща. Някои двойки даже се разделят поради заболяването. За колегата на депресирания тя също се оказва огромна тежест. Затова: говорете за депресията и мислете и за себе си.

, която ти изсмуква цялата сила. " Понякога се усещам по този начин, като че ли съм облякла оловен гащеризон. " Депресията я съпътства още от детството. Докато тя  приказва за това, годеникът ѝ Флориан деликатно я слуша. Той познава нейните проблеми. В началото е трябвало да се научи да се оправя с заболяването ѝ.

А сходно нещо по никакъв начин не е леко за близките. " Разбира се, че ме натоварва ", споделя Флориан. Но в това време той е съумял да стане по-силен душевен, тъй че депресията на пратньорката му да не му се отразява зле и на него.
Редакцията предлага
Когато се чувстваш отговорен

Не всички обаче имат подобен шанс. Често пъти близките считат, че носят отговорността за оздравяването на своя непосредствен. Студия от 2018 година даже демонстрира, че 73% от интервюираните развиват възприятие за виновност пред болните си сътрудници или родственици. Те явно считат, че не вършат задоволително или че не познават задоволително особеностите на заболяването. Същото проучване сочи, че 84% от заболелите от меланхолия се изолират от всевъзможни обществени контакти.

Симптомите на депресията са потиснато въодушевление, загуба на ползи и липса на мотивация, съпроводена от усложнения при взимането на решения. Всички те могат да се окажат голямо задължение за връзката сред двама сътрудници. Нерядко се стига да разлъка, тъй като по време на меланхолия болните възприемат съвсем всичко към тях по напълно друг, нормално отрицателен метод. " Не бива в подобен миг да се взимат значими решения ", споделя психоложката от университетската клиника в Лайпциг Кристине Румел.

Тя поучава както болните, по този начин и околните им да търсят професионална помощ. Според оценки на Световната здравна организация (СЗО), към 280 милиона души в света живеят с меланхолия. Въпреки това към момента има безчет обществени предубеждения. Много от страдащите не приказват за заболяването, а единствено един на всеки четирима получава съответно лекуване.

Често пъти болните от меланхолия просто нямат към себе си човек, пред който да излеят душата си, да се освободят от бремето на тежките мисли и грижите, да споделят чувството си за позор и виновност. Същото се отнася обаче и до сътрудниците на хората с меланхолия. Често пъти те избират да носят цялото това задължение безмълвно, до момента в който светът им не се срине дефинитивно. А тогава към този момент не са в положение да оказват помощ и на засегнатите от заболяването.

На някои места в Германия се оферират стратегии, в които се оказва помощ по едно и също време на хората с депресии, само че и на техните близки - на тези, които се грижат и оказват помощ.

" Не давайте препоръки! "

Различните хора имат разнообразни тактики по какъв начин да оказват помощ на заболелите си близки. Флориан споделя, че по принцип се пробва да заобикаля отрицателните страсти. В това отношение му оказва помощ неговата податливост към рационално мислене. " Често се пробвам да погледна на тематиката допустимо най-прагматично, просто да бъда до годеницата ми и да ѝ помагам с каквото мога. Много хора изпитват в сходни обстановки потребността да дават положителни препоръки. Така правех и аз първоначално ", споделя той. " Но фрази като " Я се стегни! "  не оказват помощ на засегнатите. Болестта не им дава опция в сходен миг да бъдат оптимисти. Затова най-важната помощ, която могат да окажат околните, е да демонстрират схващане и да се пробват да одобряват насериозно възприятията и вълненията на хората с меланхолия. "

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Наистина ли мазнините са толкоз нездравословни?
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР