Необходими са по-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на

...
Необходими са по-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на
Коментари Харесай

В над половината общини в България заетостта е около и под 50 на сто

Необходими са по-таргетирани районни политики за справяне с несъответствията на районите в България. Това е една от рекомендациите на проучването на Съвета за стопански разбори (СИА) " Мултипликаторите на работните места в България ", направено от доцент Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши помощник в него, което беше показано в Министерския съвет.

На представянето участваха заместник-министърът на финансите Стефан Белчев, както и шефът на дирекция " Стратегическо обмисляне " Радослав Миланов и представители на работодателски организации.

Изследването регистрира несъответствия в равнищата на претовареност и икономическа интензивност в България, от което може да се направи изводът, че са нужни по-таргетирани районни политики, с цел да се оправим с тях, регистрира Ненов. Той цитира данни за районните стопански неравенства на Агенцията по заетостта, съгласно които повече от 1 милион души в България са неактивни - те нито работят, нито учат, акцентира Ненов.

Заетостта е неравномерно разпределена в средата и има ясно изразен районен профил. В повече от половината от общините в България заетостта е към или под 50 на 100, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Пламен Ненов направи извода, показан в проучването, че има капацитет за понижаване на неравенствата и за увеличение на брутния вътрешен артикул (БВП) в страната посредством нарастване на икономическата интензивност, за което са нужни характерни районно таргетирани политики. Те би трябвало да бъдат ефикасни, т.е. е нужна информация по какъв начин локалният пазар на труд реагира на измененията на търсене на работна мощ, отбелязва Ненов в разбора. Ролята на локалните мултипликатори на претовареност отразява тази информация, а точно по какъв начин ще реагира локалният пазар на труд, в случай че се усили работната мощ.

Пламен Ненов разясни, представен от Българска телеграфна агенция, че мултипликаторът съставлява общото нарастване в локалната претовареност вследствие на разкриването на едно работно място. Всяко разкриване на работно място води до нарастване на локалната претовареност с двама заети, изясни механизма на мултипликатора Ненов. По думите му колкото по-висок е този коефициент, толкоз по-голям е резултатът от нарастването на работната мощ върху общата претовареност - цената на локалния мултипликатор е салдото сред три стопански фактора - резултат на локалното ползване, агломерационен резултат и резултат на " запушването ".

При резултата на локалното ползване работещите усилват потреблението и основават работни места. Агломерационният резултат съставлява нарастване на продуктивността на други локални предприятия, което в допълнение усилва търсенето на работа, а при третия резултат на " запушването " пазарът на жилища лимитира общото нарастване в заетостта. Средният локален мултипликатор на претовареност е 1,3, пресмята проучването.

Това значи, че за една типична община в България нарастването на търсенето на пазара на труд с 10 работни места води до общо нарастване на заетостта с 13 заети. За по-големите общини коефициентът е 1,8, за по-малките 1,1, заяви Пламен Ненов. В по-големите общини резултатът на локалното ползване е по-силен, добави той. Анализът открива и забавни, асиметрични резултати, според от нарастването или понижението в търсенето на работна мощ. За по-големите общини при нарастване в търсенето на работна мощ мултипликаторите са по-високи.

По-малките общини са мощно уязвими от негативни шокове, сподели Пламен Ненов. Интересен извод от проучването е, че има по-високи мултипликатори за общини с по-малка претовареност, което се дължи на разликите в напрегнатостта на трудовия или жилищния пазар. Също по този начин мултипликаторите са по-високи, където коефициентът на претовареност е по-нисък, регистрира още проучването.

Основна рекомендация на показания разбор е следването на регионализирана тактика за икономическо развиване, като за другите райони се основат разнообразни политики, съвместими със стойностите на мултипликаторите. От огромна нужда е провеждането на истински районни политики за развиване.

За дребните общини е нужна диверсификация на локалните стопански системи и по-добро финансиране за проведена дълготрайна грижа за възрастните хора, уточни Ненов. Според него това ще има пряк резултат и косвени резултати, тъй като ще усъвършенства опцията за активиране на пазара на труда на хората, които се грижат за възрастни родственици.

Необходим е също по-добър достъп до финансиране за предприемаческа активност за дребните общини, както и възстановяване на тяхната интеграция. Инвестиции в транспортната съгласуваност на регионално равнище също са от основно значение, съгласно изводите на проучването.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР