В един разговор с приятелка възникна интересен въпрос. Изглежда, че

...
В един разговор с приятелка възникна интересен въпрос. Изглежда, че
Коментари Харесай

Какво пише в записките на психотерапевта?

В един диалог с другарка породи забавен въпрос. Изглежда, че съвсем всеки, който в миналото е ходил на, е забелязал, че психологът си записва нещо в един пълен бележник.

Какво си записва?  Естествено обърнах въпроса: " А какво мислиш, че си записва? ".

Интересът към тези мемоари е натурален. Много хора идват на терапия с визията, че психологът знае нещо за мен, нещо, което аз не знам и той/тя ще го изясни и по този начин ще отмине. Оттам и ползата към този бележник. Там има нещо, което се отнася за мен, само че не му е времето да схвана.

Няма по-обичайно нещо от това, само че истината е доста надалеч от тази фикция. В записките няма доста повече от имена, дати на събития или изречения, употребявани от клиента в диалога. Няма никакво прикрито познание, а просто фактология, която ни наподобява значима и бихме желали да си напомним преди идната ни среща с този клиент.

Тази истина разочароваща ли е?

И да, и не. Колкото повече напредва един клиент, толкоз по-ясно става, че цялото познание, нужно за неговото усъвършенстване, е било постоянно в него и че единствено той може да бъде мотор на нужната смяна. Отговорът е в знанието, съчетано с познаването на личната душа. Цял живот са ни учили, че знанието е някъде там – в психолога, доктора, свещеника, шамана, в учителя или в родителите. И това е обикновено. Докато растем, ние се учим да се възползваме от достиженията на науката и културата. Обаче в един миг всеки се сблъсква с алтернативи и спорове, за които няма научно пояснение или рецепта за справяне, защото те са доста персонални. Отговорът е в знанието, съчетано с познаването на личната душа. И в случай че продължим да търсим отговори отвън себе си, ще се подведем по мнението на доброжелатели, което е тясно обвързвано с тяхната лична психика, полезности и разбирания за себе си и света; ще станем жертви на манипулатори, които ще работят против ползите ни; ще се подвеждаме по, които ще ни убедят, че имат знанието, което ние търсим за себе си.

Психотерапевтът е нещо друго – той учи и практикува години наред, с цел да стане експерт в това да оказва помощ да се отърсиш от тези престижи и да чуеш гласа на личния ти " Аз ". Той е там, с цел да направи всичко по силите си и да ти помогне да се освободиш от илюзията, че някой знае повече за теб от теб самия.

Така че не, в записките ни няма скрита мъдрост, а по-скоро части от мозайката на твоя живот, донесени от теб в кабинета на терапевта – детайли, които дружно ще наредим лека-полека в процеса на работа.

 

Д-р Мила Петкова e основателка, създател и редактор на уеб страницата за онлайн психология . Занимавала се e с европроекти в обществената сфера, разработвала e обучителни стратегии и тренинги. През 2010 година приключва магистратура по психоанализа в Испания и сега е докторант по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет " Комплутенсе ".
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР