В един момент, когато блоковете на АЕЦ Козлодуй излязат от

...
В един момент, когато блоковете на АЕЦ Козлодуй излязат от
Коментари Харесай

Асен Василев: България не може да остане без ядрена мощност, трябва да имаме готов вариант

В един миг, когато блоковете на АЕЦ " Козлодуй " излязат от употреба, би трябвало да имаме подготвен вид, няма по какъв начин България да остане без нуклеарна мощ. Твърдо считаме, че страната ни не трябва да остава без нуклеарна мощ в който и да е миг ", разгласи Асен Василев от " Продължаваме Промяната " по време на съдружните договаряния на тематика енергетика.

" Изграждане на нуклеарни мощности ще има по-нататък, зависи каква ще е нуждата. Но ние твърдо считаме, че са извънредно нужни нови мощности, с цел да е обезпечена нуклеарната сила на страната ни. Смятаме, че България би трябвало да е нуклеарна страна ", безапелационен бе Василев.

Според Иван Хиновски от Има Такъв Народ, би трябвало да се работи по построяването на 7 блок на АЕЦ " Козлодуй ". " 5 и 6 блок ще просъществуват още десетина години. Най-лесно е съответно е да се работи по 7 блок, там има към този момент Оценка на въздействието върху околната среда, готви се Подробен устройствен план, като цяло нещата там са напреднали. Това би бил един транспарантен европейски план. Не е добре да отлагаме и да чакаме нови технологии ", счита Хиновски.

Според Асен Василев за момента най-евтиният варинт е да се работи по АЕЦ " Козлодуй ".

Партиите се сплотиха към това, че би трябвало да се резервира комплексът " Мини Марица " и да се договаря за оптимално удължение на живота на комплекса.

В 10.00 ч. през днешния ден стартираха договарянията за сформиране на постоянно държавно управление сред „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “, оповестява " Фокус ".

Своеобразен водещ и посредник на полемиката на тематика „ Енергетика “ беше Асен Василев, съпредседател на " Продължаваме промяната ". Дебатът бе дълъг и изпълнен с доста оферти. Това, за което всички се съгласиха, обаче, беше, че страната ни би трябвало да одобри нова енергийна тактика.

От „ Продължаваме промяната “ считат за значимо корупцията в сферата да бъде унищожена и да бъде построен цялостен микс от нови мощности. Желанието на Политическа партия ПП е България да се трансформира в местен център за предпазване на сила. Друго искане на групировката е БЕХ да бъде закрит. И още – да се подсигурява диверсификацията на природен газ.

Бъдещето на комплекса " Марица изток " разумно беше измежду обсъжданите тематики. От „ Продължаваме промяната “ желаят скоростно осъществяване на капиталовите планове там, с цел да не останат хората от района без работа.

От Българска социалистическа партия желаеха семействата да бъдат обезщетени, в случай че токът до Нова година нарастне.

Таско Ерменков предложи токът на най-бедните семейства да не се стопира до две неплатени сметки, както и да се позволява разсрочване на сметките целогодишно.

Социалистите настояха да бъде непокътнат комплексът " Марица изток ". И то – не безусловно като въглищен. Таско Ерменков се разгласи и за преразглеждане на изискванията по Зелената договорка, които касаят страната ни.

От „ ИТН “ са за декарбонизация на българската стопанска система, тактика за развиване на минните райони, тактика за ръководство на нуклеарните боклуци и тактика за личен рандеман на нефт и газ. Те предложиха да се сътвори и експертен енергиен съвет. Иван Хиновски изиска обезщетенията за бизнеса поради скока на ел. силата да продължат да се изплащат. Подобно на желанието на Политическа партия, и от Има Такъв Народ желаят закриването на БЕХ.

Мартин Димитров от „ Демократична България “ се съгласи, че в бранш има високи равнища на корупция и изясни, че в случай че бъдещото държавно управление не се оправи с тях, то обстановката е безнадеждна.

За Демократична България е значимо да бъдат обезщетени енергийно бедните хора. Лек спор породи към това, че в българското законодателство, обаче, формулировка за енергийно безпаричен – няма. Страната ни сега употребила европейската, изясни Асен Василев.

Мартин Димитров изиска цялостна бистрота на инспекциите на Комисия за защита на конкуренцията, тъй като по думите му досега те са били съзнателно прекратявани, а до санкции не се е стигнало.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР