В демократичното южнокорейско общество мненията за авторитарното управление на Север,

...
В демократичното южнокорейско общество мненията за авторитарното управление на Север,
Коментари Харесай

Пропаст дели поколенията в Южна Корея, ако става дума за Севера

В демократичното южнокорейско общество мненията за властническото ръководство на Север, вероятностите за сливане и плануваната в петък среща сред севернокорееца Ким Чен-ун и южнокорееца Мун Дже-ин са надълбоко контрастни.

Франс прес беседва с трима южнокорейци, чиито възгледи са обусловени от поколенчески и политически разлики.

Оцелелият

=========

Преподавател по британски в пенсия, 84-годишният Лю Дже-бон е бил младеж по време на Корейската война (1950-1953 г.). Спомня си по какъв начин е обиколил със фамилията цялата страна в търсене на сигурност след нашествието на КНДР.

Изпълнен с съмнение към Севера, той предизвестява, че Югът не трябва да се хваща в клопката.

Пхенян е " най-хубавият измамник на света ", споделя ядосано Лю. Сеул би трябвало да си вземе поука от неизпълнените му обещания.

" Надеждите ми за срещата на върха са нашият президент да не им се връзва. Те в никакъв случай няма да се откажат от нуклеарните оръжия, а щом не го вършат, не трябва да преговаряме за нищо ", прибавя той.

" Политиката на слънчевите лъчи " на президента Ким Те-чжун укрепи икономическите и дипломатическите връзки на Юга със Севера; КНДР получи от Сеул и основна филантропична помощ.

Няколко години по-късно Пхенян реализира първия си нуклеарен опит.

" Дадохме им над 10 000 милиарда вона (7,6 милиарда евро) - споделя Лю. - Те обаче ги използваха за произвеждане на нуклеарни оръжия и ни заплашват с тях. "

Както за мнозина от неговото потомство, за него сигурността е приоритет номер едно. Той е твърдо уверен, че американските съдружници няма да разрешат Северът да нахлуе още веднъж в страната му.

" Това няма да стане. Америка не би го позволила ", споделя Лю.

Той има вяра в " мирното сливане ", само че единствено при условия, подбудени от Юга. Ако ли не, " ще бъдем пометени от комунизма. И тогава всички ще умрем ".

Предприемачът

==========

Петдесет и двегодишният Ли Джеон-джин съвсем се разплакал от наслада, щом научил за междукорейска среща на върха след десетгодишно напрежение.

Бизнесменът е от поколението, чиито студентски години - 80-те, са минали в разгара на битката за народна власт и срещу Съединени американски щати, подхранвана ненапълно от неодобрение от разделянето на полуострова и съюза на американците с тогавашните военни диктатори.

Работил е известно време в закрития към този момент междукорейски промишлен комплекс Кесон в Северна Корея като управител в южнокорейския " Кориа телеком ". Всеки ден е общувал с корейци от Севера. " Разбрах, че бихме могли бързо да се разберем и да се превърнем в процъфтяваща нация ", споделя той.

Ли гледа с оптимизъм на настоящето доближаване, в което вижда залог за дълготраен мир.

" Ние сме един народ. От 70 години живеем разграничени. Това, че и двете страни са подготвени да беседват за мир, да превъзмогнат различията, е огромна крачка напред ", декларира той.

Според него една обединена Корея ще е доста по-силна.

" Ако популацията ни стигне 100 милиона, ще имаме мощна стопанска система, устойчива против външните промени ", изяснява Ли.

Той прочее не има вяра всичко да се промени бързо след дългогодишната омраза. Но не поддържа и скептиците.

" С течение на годините може да са натрупали блян за мир, който ги тласка през днешния ден към нас. Не знам за какво да търсим тук някаква клопка ", прибавя Ли.

Младежът

=======

Вече от седмици срещата на върха е водеща вест в Южна Корея и освен там, само че 19-годишния хип-хоп реализатор Чой Уон-йон никак не го е грижа.

" Мернах един път някакво заглавие, само че нямам ясна визия. Всъщност не знам какво вършат. Май ще беседват тъкмо Южна и Северна Корея, само че това не ме вълнува изключително ", споделя той.

Изрусен, с обици, музикантът прекарва следобеда с другари в Синчон, многолюден академични квартал в Сеул.

Младежта в Южна Корея е най-слабо обвързвана със Севера, притежаващ нуклеарни оръжия. Съзнателният живот на младите е минал в демократична страна с динамична културна сцена - страна, заплашвана и при случай нападана от Пхенян.

Един се тревожи какъв брой ще коства възможното сливане, различен се опасява от конкуренцията на трудовия пазар.

Според анкета на Корейския институт за национално обединяване над 70 на 100 от двайсетгодишните в Южна Корея не желаят страната да се сплоти.

" Не виждам да има потребност - споделя музикантът. - Имиджът на Северна Корея не е доста добър. Всеки знае, че това е доста властническа страна. " /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР