В декларации от трибуната политическите сили почетоха паметта на убитите,

...
В декларации от трибуната политическите сили почетоха паметта на убитите,
Коментари Харесай

Разделение в НС за арменския геноцид, депутатите не почетоха с минута мълчание жертвите

В заявления от трибуната политическите сили уважиха паметта на убитите, а от Българска социалистическа партия упрекнаха останалите политически сили, че са отказали депутатите да почетат паметта на починалите арменци с минута безмълвие в пленарната зала. Председателският съвет отхвърли предлагането, само че не може да отхвърли паметта на поколенията. Бог да елементарни душите на мъчениците, сподели Атанас Зафиров от левицата.

Думите му провокираха реакцията на парламентарния ръководител Росен Желязков и на Движение за права и свободи. " Не е имало решение или мнение, което да се характеризира с думата отменяне ", изясни от трибуната Желязков, а след това добави: " Паметта не може да бъде тематика за политически спор, не може да разделя. Бог да елементарни жертвите и дано да помним ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ излезе на собствен ред с декларация, в която изрази противоречие с разделянето на жертвите на трагични събития по света. " В историческата памет на човечеството има доста дати и събития ", подсети водачът на придвижването. И не се съгласи с " изборен метод към историческите събития и към тематики, които могат да прокарват нови разграничителни линии и да опълчват групи, нации, страни ". Карадайъ прикани към политическа мъдрост и " да заобикаляме популизма, да бъдем положителни съседи с всички страни ".

" Историята познава доста мъчителни моменти. Да няма политическа приложимост на един исторически миг ", настоя той. " Да заобикаляме популизма, да бъдем положителни съседи с всички страни. Такива тематики би трябвало да се оставят на историците, политиците би трябвало да търсим способи за обединяване. Употребата на такива тематики за политически цели осквернява паметта на жертвите и вреди на националния интерес. Днес всеки би трябвало да си зададе въпроса кой е националният интерес по тази тематика. Ние още веднъж призоваваме към виновна позиция и да почитаме паметта на всички жертви ", опълчи се на Българска социалистическа партия водачът на Движение за права и свободи.

Тома Биков от ГЕРБ обвърза арменската покруса с украинската през днешния ден. Той укори Българска социалистическа партия, че осъжда дейностите на Османската империя отпреди 100 години, само че не и дейностите на " съветската империя " в този момент. " Трудно е да се реагира на сходни нещастия в сегашното, тъй като живеем във времена, в които сходна покруса се случва на 300-400 км от границата. Може би 100 година по-късно в тази зала ще осъждат палача и ще страдат за жертвата, единствено че това няма да има такова огромно значение, в случай че през днешния ден стоим безучастни. Ценността на човешкия живот и целостта на една страна не трябва да се слага под въпрос, в Украйна обаче се слага под въпрос ", сподели депутатът от ГЕРБ. " И когато осъждаме дейностите на Османската империя преди 100 година, само че не сме в положение да осъдим дейностите на Руската империя през днешния ден, излиза, че сме лицемерни ", заключи Биков.

От Политическа партия също уважиха паметта на арменските жертви, а водачът на ПГ на Има Такъв Народ рецитира от трибуната стихотворението " Арменци " на Яворов.

" Всяка година този парламент употребява една покруса за политически цели. Арменският геноцид е част от българската история. И каквото и да кажем тук, българският народ има ясно изразено отношение към нея ", съобщи Йорданов, като добави, че това отношение е изразено към този момент от поета.

Заседанието на Народното събрание в сряда стартира с 22 минути по-късно, само че никой от водачите на политическите сили не изиска да изясни за какво са се забавили.

В началото му депутатска клетва поставиха Любен Дилов от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от " Продължаваме промяната - Демократична България ". Петров зае мястото на Лена Бориславова. От Българска социалистическа партия пък изрекоха недоволството си от вицепремиера Атанас Пеканов, който нямало да се яви на чуване в четвъртък за парите по Плана за за възобновяване и резистентност. Според Георги Свиленски вицепремиерът се страхувал да пристигна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР