В Чили стават много интересни процеси и лозунгът, който определяше

...
В Чили стават много интересни процеси и лозунгът, който определяше
Коментари Харесай

Чили - неолиберализмът умира там, където се роди

" В Чили стават доста забавни процеси и лозунгът, който определяше тона на митингите от 2019-а година, беше " Неолиберализмът умира там, където се роди ". Това сподели пред БНР журналистката Къдринка Къдринова и напомни, че " момчетата на Пиночет " са въвели неолибералния модел за първи път в Чили :

" Точно в стерилизираното Чили на Пиночет, където нямаше профсъюзи, нямаше политически партии, които да се възпротивят на това антисоциално законодателство, което беше въведено по времето на Пиночет ".

Журналистката акцентира, че в този момент страната създава нова Конституция, която би трябвало да размени признатата през 1980 година по времето на Пиночет:

" Чилийците желаят една обществена страна, желаят повече посланичество на обществените придвижвания във властта , там сега работи една неповторима конструкция - Конституционен конвент - където са показани обичайните партии, само че и гражданските структури, които избуяха по времето на огромните митинги, почнали през октомври 2019 година ".

Според нея чилийците демонстрират, че с мирни средства и с необятна народна власт, парламентаризъм и конституционни средства може да се извърши една смяна към един по-хуманен модел.   

" Всяка година датата 11 септември се уважава с доста тъга за тези, които към този момент ги няма. Не единствено тези, които са убити, доста хора тогава са напуснали Чили и към този момент не се завърнаха ", показа пред БНР Владимир Моралес, който след държавния прелом в Чили на 11 септември 1973 година идва със фамилията си в България, а 21-годишен той още веднъж се завръща в родината си - преди 32 години. " Имам спорно мнение коя от двете страни е първата ми татковина ", посочи Моралес, който в този момент е в България за първи път оттогава.

По думите му след идването на демокрацията икономическото разгръщане на Чили е доста по-голямо, в сравнение с през 17-те години, в които е управлявал Пиночет.

" Много чилийци споделят, че коренът на смяната е в неолиберализма, само че той е див неолиберализъм.... Всички медии бяха завладени от една линия, от 7-те фамилии, които ръководят Чили. В новата Конституция може да се промени това, в нея може да  има и по-силен обществен детайл ".

Къдринова посочи, че в Конституцията ще се плануват обществени гаранции, тъй като в този момент обществената сегрегация е доста жестока в чилийското общество .

Тя уточни, че предстоят на 21-ви ноември президентски избори в Чили и е доста значимо, кой ще бъде определен:

" Предстоят там и избори за парламент. Този президент и този парламент, които ще бъдат определени, ще би трябвало да внедрят новата Конституция . Предполага се тази Конституция да понижи пълномощията на президента, тъй като в този момент чилийският президент е всесилен. Ще се ускори ролята на Народното събрание и може би ще се вкара фигурата на министър-председател ". 

Интервюто на Петър Волгин с Къдринка Къдринова и Владимир Моралес в предаването ``12+3`` можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР