В четвъртък министрите на външните работи на страните от БРИКС

...
В четвъртък министрите на външните работи на страните от БРИКС
Коментари Харесай

Искането за арест на Путин се превръща в проблем за срещата на БРИКС в ЮАР

В четвъртък министрите на външните работи на страните от БРИКС потвърдиха упоритостта на блока да се конкурира със западните сили, само че диалозите им в Южна Африка бяха помрачени от един въпрос, написа Reuters - дали президентът на Русия ще бъде задържан, в случай че участва на срещата на върха през август.

Външният министър на Южна Африка Наледи Пандор декларира, че страната обмисля разновидности, в случай че Владимир Путин, за който Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест за военни закононарушения, дойде на плануваната среща на върха на БРИКС в Йоханесбург.

Като член на МНС Южна Африка теоретично е задължена да арестува Путин. Затова и Пандор е била засипана с въпроси по тематиката при идването си за първия кръг от диалози с представители на Бразилия, Русия, Индия и Китай.

" Отговорът е, че президентът (Сирил Рамафоса) ще уточни каква е окончателната позиция на Южна Африка. При настоящето състояние е отправена покана към всички държавни глави на страните от БРИКС ", споделя тя, представена от осведомителната организация.

На конференция по-късно министрите са заобиколили вълната от въпроси по тематиката за Путин.

През март Международният углавен съд упрекна Путин във военно закононарушение, изразяващо се в принудително депортиране на деца от окупираната от Русия територия в Украйна. Москва отхвърля обвиняванията. Южна Африка към този момент беше поканила Путин през януари, напомня Reuters.

Путин не е удостоверил проектите си, като от Кремъл декларират единствено, че Русия ще взе участие на " уместно равнище ".

Извън този въпрос, министрите на страните от БРИКС насочват вниманието към упоритостта си „ да засилят въздействието си в многополюсния свят “.

Индиецът Субрахманям Джайшанкар приказва за концентрацията на икономическа мощност, която съгласно него " оставя прекалено много народи в ръцете на прекомерно малко ", и за нуждата от реформиране на процеса на взимане на решения в международен мащаб, в това число от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Старите способи не могат да се оправят с новите обстановки. Ние сме знак на смяната. Трябва да действаме ", споделя той.

Разширение

Някога обсъждан като свободно съдружие на разнообразни разрастващи се стопански системи, през последните години БРИКС придобива по-конкретни контури, воден в началото от Пекин, а след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година и с спомагателен подтик от Москва, показва Reuters.

През 2015 година блокът започва Нова банка за развиване, която обаче спря да финансира планове в Русия, с цел да се съобрази със глобите, наложени от западните страни след нахлуването на нейните войски в Украйна.

Пандор разяснява, че върховен началник от банката е уведомил министрите за " евентуалното потребление на други възможности на сегашните интернационално търгувани валути ", като прибавя, че задачата е " да се подсигурява, че няма да станем жертва на наказания, които имат второстепенен резултат върху страни, нямащи никакво присъединяване в проблемите, довели до тези едностранни наказания ".

Министрите са разискали и проектите за евентуално приемане на нови членове в клуба.

Заместник-министърът на Китай Ма Жаоксу, на собствен ред, показва, че страната му е удовлетворена от вероятността за присъединение на още страни към БРИКС, защото това ще усили въздействието на блока и ще му даде повече пълномощия „ да служи на ползите на разрастващите се страни “.

Блокът БРИКС " е изчерпателен, в внезапен контрастност с дребния кръг на някои страни, и по тази причина имам вяра, че разширението му ще бъде от изгода за неговите членове ", споделя той.

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан и саудитският му сътрудник принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд също са участвали в Кейптаун, с цел да вземат участие в срещата на БРИКС, която продължава до петък. Двете им страни, дружно с Венецуела, Аржентина, Алжир и Обединените арабски емирства, са измежду страните, които или публично са подали молба за присъединение към блока, или са изразили интерес.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР