В бюджета на община Пловдив за 2024 г. са заложени

...
В бюджета на община Пловдив за 2024 г. са заложени
Коментари Харесай

Празник на музиката с хор „Ангел Букорещлиев“


„ В бюджета на община Пловдив за 2024 година са заложени 36 000 лева за издръжката на ППД „ Ангел Букорещлиев “. Освен това, Община Пловдив ще спомага за ремонта на близо 100-годишната постройка – дом на сдружението, която се намира на едноименната улица в центъра на Пловдив.  По този метод певческото сдружение ще има естествени условия за подготовки и своя камерна зала, в която да показва изкуството си пред обичаната аудитория. “

С тази вест, кметът на Пловдив Костадин Димитров даде началото на проведения от ППД „ Ангел Букорещлиев “ – „ Благотворителен концерт – матине “, който се състоя в неделя в Дома на културата „ Борис Христов “. Подкрепиха го многочислени другари и фенове, както от сцената, по този начин и в публиката, обединени от идеята да оказват помощ за набиране на средства за реституция и реорганизация на постройката, която от 1928 година до в този момент претърпява без никакви поправки, само че продължава да служи на хоровото изкуство.

Строена през 20-те години на ХХ век с персонални средства и труд на хористите, залата в подножието на Сахат тепе е в неприятно положение и на практика неизползваема през зимния сезон, заради неналичието на отопление. Освен като репетиционна, Певческото сдружение мечтае да я употребява и като зала за дребни градски концерти. За ремонта и реставрацията към този момент има геодезически и архитектурен план, направени изцяло безплатно от другари на сдружението – членове на Камара на архитектите.

В поддръжка на благотворителната идея, дружно с хористите от ППД „ Ангел Букорещлиев “ с диригент Илиян Тиганев и музикален акомпанимент Вера Кабамитова,  на сцената публиката видя и чу превъзходните осъществявания на джаз певицата Мирослава Кацарова и пианистът Мирослав Турийски, триото – Калоян Куманов – акордеон, Стилиян Дерменджиев – цигулка и Ралица Ботева –  пиано, танцьорите от Tango con Elias – Радостина Симеонова и Рослан Василев, виртуозния цигулар Маестро Мичо Димитров, прелестните девойки от хор „ Детска китка “, с диригент Яна Делирадева и музикален акомпанимент на пиано Соня Запрянова. Водещ на концерта беше журналистът и другар на сдружението – Владислав Севов.

Сред гостите в залата бе заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, съвсем целият отдел „ Култура “, доста другари, съидейници и сътрудници. Освен посредством благотворителните предложения, средства се събираха и в кутия на входа на залата, а искащите да поддържат идеята могат да го създадат и непосредствено по банковата сметка на сдружението.

ППД „ Ангел Букорещлиев “ е основано през 1895 година в къщата на Никола Попов от 18 въодушевени фенове на музиката, които вземат решение да основат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев- преподавател по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно на 4-ти март 1896г. се организира учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Въпреки компликациите и през днешния ден хористите  не престават да поддържат пламъка на любовта към песента с вяра за възкресение на традициите, за нова епоха на Пловдивското певческо сдружение.

От две години диригент на хора е младият пианист и диригент Илиян Тиганев, който от началото на тази година е определен и за ръководител на сдружението. Неговият чичо – Иван Пенчев, е бил началник на сдружението през годините след Освобождението, когато хорът е наброявал 125 души. Илиян Тиганев е ученик на НУМТИ „ Добри Петков “. Диплом за висше обучение получава в  АМТИИ „ Проф. А. Диамандиев “, която приключва с отличие  и е награден със стипендия за музикален принос от Национален фонд „ Култура “ към Министерството на образованието. Печелил е голям брой стипендии и състезания с високи оценки у нас и в чужбина. Учил е по стратегия Еразъм+ в Италия, където провежда редица соло концерти, а след завръщането си в България прави това и у нас. Неговата цел е да възвърне певческата просвета в Пловдив и повече хора да поддържат връзка на езика на музиката.

24-годишният надарен диригент, като притежател на този по този начин желан напредък в активността на певческото сдружение, съумя да притегли нови и млади хористи, да обогати жанрово репертоара, да засилва изявите и концертните участия.  До момента с дейната логистична и финансова поддръжка на община Пловдив, Пловдивското певческо сдружение е осъществило голям брой концертни изяви и участия в хорови фестивали в Пловдив, в страната и в чужбина. Благотворителният концерт – матине се състоя с поддръжката на отдел „ Култура и културно завещание “ на общината. Следващата концертна изява на ППД „ Ангел Букурещлиев “ е на 24 декември, от 12:00 ч. на Стълбите на „ Каменица “, като част от програмата на Община Пловдив за Коледно-новогодишните празници.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР