В Бургас започна подписка за намаляване на заплатите на общинските

...
В Бургас започна подписка за намаляване на заплатите на общинските
Коментари Харесай

Напрежение в Бургас, след като общинарите си увеличиха заплатите

В Бургас стартира подписка за понижаване на заплатите на общинските съветници в града. Инициативата за подписката е на ДБГ. Само за час бяха събрани над 100 подписа.

На последното съвещание на локалния парламент съветниците гласоподаваха да се усили заплатата на кмета на Бургас, което автоматизирано води до нарастване и на техните заплащане. Димитър Николов ще получава заплата в размер на 50 % от тази на министър , която сега е 6 600 лв. , а съветници ще взимат към 1700 лева
 Стела Костадинова
Заплатата на общинските съветници в Бургас сега е малко над 1000 лева Не е висока, само че не знам дали хората знаят, че общинските съветници имат право да работят и да вземат участие в търговски действия, тъй че тази заплата се явява спомагателен приход. С новото нарастване заплатите им ще станат 1700 лева Предварителните калкулации сочат, че това нарастване ще коства на общинския бюджет 600 000 лева Днес отправихме публично запитване до зам. кмета по финанси в община Бургас, какъв брой ще коства тъкмо това нарастване на заплатите, тъй като на предходното съвещание на локалния парламент, той не можа да ни отговори, а това не е съществено ”, съобщи за DarikNews.bg водачът на ДБГ в Бургас Живко Табаков.

Той разясни, че заплатата на кмета на общината е обвързана със заплатата на министрите у нас. Това значи, че заплатата на кметът на Бургас, по този начин и общинските съветници ще се трансформира на тримесечие. Според в този момент настоящия от Правилник общинските консултант получава 54% от заплатата на кмета.
 Стела Костадинова
„ И в случай че през днешния ден приказваме за 600 000 лева утежняване на бюджета, представете си какъв брой ще нарасне сумата в границите на един мандат от четири години. Решението е да се промени Правилника на общинския съвет и понижаване на възнаграждението на общинските съветници от 54% да стане 33 % от възнаграждението на ръководителя на общинския съвет, по този начин заплатите ще останат на същите равнища ”, съобщи още Табаков.

Подписката няма правна стойност, а е по-скоро честен акт. Тя обаче провокира напрежение и в общинския съвет в Бургас.

„ Всеки консултант има право да събира подписки и да внася докладни. Когато подписката бъде входирана, тя ще бъде прегледана първо в комисиите. Искам обаче да поясня, че общинските съветници не работят единствено едни път в месеца, както се пробва да се внуши с тази подписка. Те вземат участие най-малко в една и най-много в три комисии, както и в две и повече от две краткотрайни комисии. Общинският съвет в Бургас има общо 18 комисии и 11 краткотрайни, които заседават всяка седмица. Участват в публични разисквания, имат приемни за жители. Много постоянно сме дарявали заплатите си за щедрост, за медицински заведение, за потърпевшите във войната в Украйна. Някои общински съветници заплащат семестриалните такси на студенти ”, съобщи ръководителят на общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова.
 Стела Костадинова
Стоян Грозев е един от общинските съветници, които на сесията е дал своя вот „ въздържал се„ за нарастването на заплатата на кмета, тъкмо тъй като това води автоматизирано до увелечение на заплатати на съветниците.

Мотивите за нарастване на заплатата на кмета на Бургас са основателни, само че механизмът е сбъркан, тъй като не може кметът на един от най-големите регионални градове да взима 2000 лева заплата. А другояче тази подписка не знам дали същинската и цел е да не се усилват заплатите на съветниците или е пиар акция. Голяма част от работата на общинските съветници остава скрита за елементарните жители. Например за предходната сесия имахме 1000 страница документи, която би трябвало да бъде прочетена и там където не сте способен би трябвало да се консултираш. Аз персонално имам 5-6 комисии. Работата на общинския консултант не е един ден в месеца, в който просто би трябвало да натиснеш едно копче и да гласуваш, с цел да бъде съответен е дни работа ”, съобщи за DarikNews.bg Стоян Грозев.

Подписката ще продължи до 3 декември на разнообразни места в Бургас.
 Стела Костадинова
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР