Светият синод на Българската православна църква избра Знеполският епископ Арсений

...
Светият синод на Българската православна църква избра Знеполският епископ Арсений
Коментари Харесай

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

Светият синод на Българската православна черква избра Знеполският свещеник Арсений за нов Сливенски митрополит.

Той получи гласовете на 7 от духовниците. За Арсений гласоподаваха Великотърновския митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан и Доростолския митрополит Яков.

Кандидатурата на свещеник Герасим беше подкрепена от Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Видинския митрополит Даниил.



Кандидатите за поста на Сливенски митрополит бяха двама - Знеполският епискол Арсений и Мелнишкият Герасим.

Знеполският свещеник Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски ранг от починалия Сливенски митрополит Йоаникий.

Арсений е най - младият свещеник в Българската православна черква. Той е роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски ” през 2006 година След това е признат в Богословския факултет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Продължава образованието си в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ” - компетентност „ Теология ”, което приключва през 2009 година Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир „ Св. св. Козма и Дамян ”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 6 декември 2009 година в катедралния храм „ Успение Богородично ” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 година до 2010 година Арсений е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 година е шеф на Пловдивската православна телевизия. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за ръководител на митрополитския храм „ Св. Марина ” в Пловдив.

На 2 юли 2014 година по решение на Светия синод е наименуван за Знеполски свещеник, а на 6 юли 2014 година в митрополитския храм " Св. Марина " в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската православна черква за свещеник може да бъде ръкоположен свещеник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е минал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски ранг става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.



фотоси: БНР/Архив, БГНЕС


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР