В близост до река Акчай в Турция е открит древен

...
В близост до река Акчай в Турция е открит древен
Коментари Харесай

Синът на Херкулес срещу Хидра на древен олтар

В непосредственост до река Акчай в Турция е открит античен мраморен олтар, на който е изобразен гол боец, биещ се със змиеподобно създание. Археолозите считат, че е на най-малко 1800 години и най-вероятно е основан в Римската империя.

Сцената, гравирана на олтара, разрешава разнообразни тълкования, само че археолозите считат, че това е синът на Херкулес – Баргас, биещ се с митологично страшилище, а самият олтар е изработен в чест на речния господ Харпасос.

Надписът на гръцки в горната част на монумента гласи: „ Според заповед в съня, Флавий Оулиад сложи това за речния господ Харпасос “. Олтарът е висок 61 см, а широчината му е 45 см. Вече се намира в музея Айдън.

Според археолозите посвещаването на олтара от строителя му значи дълбока религия в речния господ. „ Като резултат от общуването сред Флавий Оулиад и Харпасос, Флавий трябвало да посвети олтар “, споделя Хасан Малай от турския университет Еге в публикация, оповестена в сп. Epigraphica Anatolica.

Оулиад най-вероятно е заречен да съгради олтара, в случай че речният господ сбъдне молитвите му за „ добра годишна продукция и отбрана (за него и животните му) от наводнения, или рухване по стръмни скатове, или пък е желал да се излекува във свещените води на реката “, добавя Малай.

На гравюрата се вижда гол боец, носещ шлем с грива. Боецът държи кама в дясната си ръка и кръговиден щит в лявата. В долната дясна част на олтара е изобразена змия с доста глави, която най-вероятно съставлява митичното създание Хидра. В гръцката митология Херкулес води епична борба с Лернейската хидра, само че съгласно археолозите на олтара не е изобразен Херкулес, а синът му Баргас.

Мотивът за тази борба е довел до основаването на речния господ Харпасос, споделят откривателите. Долината Харпасос, в която се причисляват множеството речни ръкави, може да бъде отъждествена с Лерна, а оттова и с Лернейската хидра. В древността даже река Акчай се е казвала Харпасос.

„ Сцената, изобразена на олтара, евентуално символизира локален мит за борбата на Баргас с буйната река. След като воинът победил чудовището, реката се трансформирала в благородно провидение, по тази причина и олтарът е бил отдаден на него “, приключват археолозите.

Live Science

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР