В базиликата на баварския цистерциански манастир във Валдсасен се намира

...
В базиликата на баварския цистерциански манастир във Валдсасен се намира
Коментари Харесай

Базиликата Валдсасен: най-страшната църква в Германия

В базиликата на баварския цистерциански манастир във Валдсасен се намира едно от най-необичайните църковни съкровища в света.

От 1775 година тук са изложени така наречен „ свети тела”. Това са реликви на цялото тяло, направени от костите на хипотетични християнски мъченици.

Общо десетте „ свети тела “, които към момента са най-важните реликви в базиликата Валдсасен, са охолно украсени. Те наподобяват изключително впечатляващо в своите превъзходни одежди, украсени със скъпоценни камъни.

Този резултат се ускорява в допълнение от мощните позлатени олтари и витрини, в които почиват. Според формалния уебсайт на мястото, те са донесени тук сред 1688 и 1756 година, което значи, че са доставени непосредствено от Ватикана в Рим.

Списание Smithsonian споделя по какъв начин превъзходните „ Свети тела “ се озовават в базиликата Валдсасен. Според него всичко стартира през 1578 година, когато под улиците на Рим са открити големи катакомби. Смята се, че 750 000 души са намерили своето последно място за отмора тук в всеобщ гроб, който евентуално е основан през първите три века след раждането на Христос.

Предприемчивата католическа черква бързо употребява тази находка за своя финансова изгода. Тя афишира, че откритите кости са остатъци на раннохристиянски мъченици. Скоро по-късно в църквите в Северна Европа, и изключително в Германия, избухва невиждан взрив.

Всяка черква в този момент желае да бъде украсена с подобен страдалец или неговите кости. Отслабена от безчет войни и грабежи, това се преглежда като опция още веднъж да се даде искра на католическата религия.

И по този начин, през идващите години безчет страдалчески кости са пренесени от Италия през Алпите в Германия. Така е и в базиликата Валдсасен. Според списание Monumente, швейцарски гвардейци, поклонници или монаси са донесли мощите, като са спечелили положителни пари от това като медиатори.
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Ina (@ina_buschel)

Има доказателства, че католическата черква в Рим никога не е била придирчива към оповестяването на тленните остатъци за кости на хипотетични мъченици. Съответно от време на време хората просто измислят име за хипотетичен страдалец и по-късно го афишират за свят.

От своя страна, църквите, които купуват такива реликви, от време на време с костите получават името на своя предстоящ настойник. Тези, които можеха да създават „ свети тела “, даже имат шанса да станат място за поклонение.

И още един бизнес процъфтява посредством търговията със свещените кости. Защото някои манастири в действителност се специализират в подготовката на „ свещените тела “ във превъзходни тотални творби на изкуството.

Не е извънредно заможните вярващи да подаряват скъпи бижута и облекла на мъчениците. Отделните кости са съединени още веднъж в "тела " посредством трудоемка работа, а лица или други елементи на тялото даже са моделирани от восък.

В базиликата на Валдсасен десетте „ Свети тела “ са интегрирани по изключително впечатляващ метод в интериора на бароковата черква. След идването им сред 1688 и 1756 година надарен духовник ги облича във превъзходните одежди, които будят удивление и през днешния ден.

Те са изложени непрекъснато в църквата от 1765 година Събитието е от толкоз огромно значение за църквата, че от 1756 година, т.е. от идването на десетото „ Свето тяло “., „ Празникът на Светото тяло “ се чества всяка година във Валдасен в първата неделя на август.

Днес сбирката от реликви в базиликата на Валдсасен, публично наречена Св. Йоан Евангелист, е най-голямата и най-добре непокътнатата на север от Алпите. Входът за църквата е безвъзмезден, само че против възнаграждение могат да се резервират разнообразни обиколки с екскурзовод.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР