В България все още няма достатъчно на брой окончателни присъди

...
В България все още няма достатъчно на брой окончателни присъди
Коментари Харесай

ЕК: В България още няма достатъчно присъди за корупция по високите етажи

В България към момента няма задоволително на брой дефинитивни присъди за корупция по високите етажи.

Това се споделя в частта за страната ни в тазгодишния отчет на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки на Европейски Съюз. Той бе огласен от Колегиума на комисарите през днешния ден в Люксембург.

Комисията демонстрира възходяща угриженост за действието на Висшия правосъден съвет (ВСС). Необходимостта от решаването на въпроса с неговия състав е от първостепенно значение, се споделя още в отчета (видно се има поради, че е напълно микроскопична вероятността Народното събрание в период до 3 октомври, да излъчи своята квота от 11 души за новия състав на Висш съдебен съвет, б.р.)

Европейска комисия продължава да бъде загрижена и поради Инспектората към Висш съдебен съвет (който действа 2 години след приключването на мандата, б.р.).

Липсата на обикновено състезание при повишението на магистратита (в България състезанията буксуват с години, б.р.), комбинирана с прекомерно доста командировки, води до риск независимостта им да бъде подкопана, споделя се още.

Законодателната промяна у нас отстрани профилираните съдилища и обезпечи преназначаването на магистратите в елементарни съдилища и прокуратури, като се подсигуряват тяхната самостоятелност и процесуални права, означават от Брюксел (в отчета няма и дума на паника поради закриването на спецструктурите - посочено от прокуратурата и други у нас като " юридически апокалипсис ", б.р.)

Остават обаче провокации в цифровизирането на правораздаването.

Административното правораздаване е в положително положение откъм успеваемост.

Антикорупционната комисия продължава да прави активността си, като плануваните промени имат за цел нейното преструктуриране, с цел да подобрят нейния потенциал във връзка с следствието случаи на корупция.

Продължава използването на Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията, както и на общите разпореждания за държавната администрация, както и на наредбите за характерни браншове и на механизма за обявление и засвидетелствуване на сметки.

Същевременно обаче не са съответно контролирани лобирането и отбраната на очевидци, въпреки да има проект за оправянето с този проблем.

По време на пандемията от COVID-19 са разпознати случаи на риск от корупция, характерни за секторите на ръководството и контрола на фондове от бюджета, в това число на публичните поръчки.

Докладът напомня, че българското държавно управление се ангажира да сътвори ефикасен механизъм за отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор и неговите заместници. Това би дало отговор на опасенията, изразени в предходните отчети за върховенството на закона и на предшестващия ги Механизъм за съдействие и инспекция (МСП).

Що се отнася до медиите, законодателна рамка, учредена върху система от конституционни защитни клаузи, подсигурява свободата на изложение и публицистичната самостоятелност. Продължава да буди безпокойствие обаче неналичието на ясна регулаторна рамка, гарантираща прозрачността на разпределянето на държавни реклами. Опасенията остават макар някои ограничения за подобряването на тази бистрота. Продължават полемиките за по-ефетивно използване на отговорностите, свързани със собствеността върху медиите.

Правната рамка подсигурява независимостта на публичните медии, само че тя, наподобява, е незадоволителна, считат в Европейска комисия. Обсъжда се преразглеждане на закона, с цел да бъде засилена независимостта на публичните медии и да бъдат по-подробно избрани техните отговорности и финансиране.

Професионалната среда на публицистите е отбелязала леко усъвършенстване спрямо предходната година. Остават обаче проблеми като достъпа до социална информация, изискванията за работа и така наречен " каузи плесници " *, водени за заплашване.

Създаването на постмониторингов механизъм за наблюдаване на бъдещите промени, свързани с Механизма за съдействие и инспекция (МСП), бележи прогрес след решението на Върховния административен съд (ВАС). Парламентът одобри нови правила за възстановяване на законодателния развой. Прекратени са изключителните ограничения, въведени поради COVID-19.

Създаден бе Съвет за развиване на гражданското общество. Целта му е подкрепяне на гражданското общество посредством ограничения, включващи правенето и използването на политики, покриващи самите цивилен организации.

---

* SLAPP - каузи, са когато частни или юридически лица с огромни благоприятни условия завеждат искове на голяма стойност, които дълготрайно време тормозят и демотивират публицистите около работата им - даже най-после да бъдат изгубени от ищеца, б.р. на Клуб Z
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР