Учени откриха планета, приличаща на Земята, която може да е

...
Учени откриха планета, приличаща на Земята, която може да е
Коментари Харесай

Учени откриха планета, приличаща на Земята, която може да е дом на извънземен живот

Учени откриха планета, наподобяваща на Земята, която може да е дом на извънземен живот, предават Би Би Си и бТВ.

Астрофизиците от университета в Уоруик споделят, че са били част от интернационален екип за разкриване на нова обитаема планета с размерите на Земята.

Работейки с НАСА и Европейската галактическа организация (ЕКА), те оповестиха, че планетата с име Gliese 12b има същата температура като по време на горещата вълна в Обединеното кралство през 2022 година и е една от дребното известни скалисти планети, където хората теоретично могат да оцелеят.

Разстоянието до планетата е 40 светлинни години. Тя е прекомерно надалеч, с цел да се види по-отблизо, споделиха от университета.

Приблизителната температура на повърхността на планетата е към 42 градуса, само че учените споделиха, че към момента не са сигурни каква е атмосферата ѝ, в случай че има такава.

Той обикаля към своята звезда на всеки 12,8 дни, а размерът ѝ е сходен на този на Земята.

Екипът употребява данни от спътниците на НАСА и ЕКА, с цел да удостовери съществуването на планетата и нейните характерности като размер, температура и разстояние от Земята.

„ Планети като Gliese 12b са доста малко, тъй че за нас е доста рядка опция да изследваме една толкоз деликатно и да научим повече за нейната атмосфера и температура “, изясни астрофизикът Томас Уилсън от университета Уоруик.

„ Вълнуващото е, че тази планета е най-наподобяващата до размерите на Земята планета, която познаваме. Светлината, която виждаме в този момент, е от 1984 година, преди 40 години – толкоз време е лишило, с цел да доближи до нас тук на Земята “, добави той.

Gliese 12 b не е първата открита екзопланета, сходна на Земята, само че НАСА сподели, че има единствено няколко като нея. Тя е оповестена за евентуална цел за по-нататъшно проучване от галактическия телескоп James Webb на американската галактическа организация.

Новооткритата планета също може да бъде значима, тъй като може да помогне да се разкрие дали множеството звезди в галактиката Млечен път имат планети с сдържан климат, които имат атмосфера и затова са обитаеми.

Разстоянието, разделящо планетата и нейната звезда, е единствено 7% от дистанцията сред Земята и Слънцето, а планетата получава 1,6 пъти повече сила от своята звезда, в сравнение с Земята от Слънцето. Въпреки това звездата е единствено към 27% от размера на Слънцето, с към 60% от температурата на повърхността на Слънцето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР