В България все още има места, където се добиват въглища.

...
В България все още има места, където се добиват въглища.
Коментари Харесай

Евродепутат: В света вече няма място за въглища

В България към момента има места, където се добиват въглища. В свят, в който се оправяме с последствията от изменението на климата, няма място за въглища. Това съобщи на среща в Народното събрание, отдадена на възобновимата сила членът на групата на Зелените в Европейския парламент Клод Тюрме, представен от Българска телеграфна агенция.

Тюрме е и президент на EUFORES - европейска неправителствена организация, насочена към възобновимата сила.

Евродепутатът акцентира, че в идващия бюджет на Европейски Съюз ще бъдат отделени средства не за поощряване на въгледобивната промишленост, а за помощ на прехода. Обещаваме помощ за кметовете в районите, където има ВЕИ, сподели той и добави, че в интервала 2020 - 2030 година България ще получи милиарди посредством структурните фондове, които може да употребява за превъзмогване на енергийната беднотия и за енергийната успеваемост.

Изказването на депутата идва на фона на желанието на България да получи изключение от новите по-строги правила на Европейската комисия към излъчванията на въглищните централи, с цел да не ги закрие.

Необходимо е да се работи повече във връзка с енергийната успеваемост в България, сподели Мехтилд Вьорсдьорфер, шеф на департамент " Възобновяеми източници, изследвания, нововъведения и енергийна успеваемост " към основна дирекция " Енергетика " към Еврокомисията. Според нея България има огромен капацитет в региона на ВЕИ и това е пътят, който би трябвало да се следва.

Съотношението на растежа на стопанската система и потреблението на сила в България е най-лошо в целия Европейски Съюз, означи в изявлението си ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев. Благодарение на европейската взаимност и посредством фондовете българските предприятия имат опция да аплайват за финансова поддръжка за рационализация и повишение на енергийната успеваемост, уточни той и подсети, че държавното управление реализира стратегия за саниране на многофамилните жилищни здания, за които е отделило 1 милиарда евро.

Още от 2013 година България има остатък от зелена сила, която посредством статистическите прехвърляния, можем да прехвърляме на страни, които не са изпълнили задачите си, означи Добрев. Той уточни, че българското законодателство дава опция за подкрепяне на най-малките производители на зелена сила - тези до 30 киловата. Нашето общо схващане в Народното събрание е, че поддръжката с преференциални условия, свързани с цените, би трябвало да е по посока на тези най-малки производители, означи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР