В България обещанията се дават, за да не се изпълняват.

...
В България обещанията се дават, за да не се изпълняват.
Коментари Харесай

Пари ми дай, и за реформи хич не ме търси

В България обещанията се дават, с цел да не се извършват. Особено предизборните.
 Бюджет 2019 планува 50% повече пари за обществена политика
Всички се кълнат, че като дойдат на власт, ще смъкват налозите, ще усилят приходите и ще трансфорат корумпираната среда в парадайс за бизнеса. След изборите обаче ги наляга тотална амнезия и те се отдават на разточителство и прям мързел. Вина по принцип не се поема, а пагубните резултати и всяка по-смислена рецензия се изясняват с някакви тайнствени сили, които кроят пъклени заприказва за събаряне на държавното управление.

Красноречив образец за това е проектозаконът за държавния бюджет за 2019 година, който прецизно съблюдава всички порочни обичаи за правене на финансовите проекти на страната. Макропоказателите са като за витрина, a резултатите са микроскопични – като за под юргана. Приходите ще са повече, само че и харчовете ще са великодушни. Така че за поредна година макар растежа на стопанската система отново ще имаме недостиг!

По традиция най-вече пари се отпускат за обществената сфера, само че на правилото на всекиго по малко, едвам не е без никак. Вдигаме минималните осигурителни прагове и оптималните осигурителни приходи, дето се кълняхме, че няма да ги пипаме, само че пък резервираме тавана на пенсиите, дето трябваше да отпадне. Както се споделя - да не би да се промъкне някой неощетен.

Разбира се, доста е изкушаващо да вземеш от " богатите " - в тази ситуация от хората, които получават над 3000 лева заплата (както се изрази една синдикалистка - бълха ги ухапала). Но също по този начин би трябвало да си даваш сметка, че тъкмо компаниите, които ще бъдат най-засегнати от мярката - IT, най-лесно ще се изнесат от България, тъй като работят световно и нищо не ги задържа локално. И че се изпраща отрицателен сигнал към всички, които вероятно биха се насочили към България. Не че са доста - задграничните вложения се сринаха със 70% за година и дори българските капитали започнаха да се изнасят към по-сигурни и предвидими страни. Така че тук сметките за повече доходи са освен без кръчмар, само че може да се окаже - и без механа.

Солидна сума пари ще се налее и в опазването на здравето. От което то няма да оздравее, дори още повече ще се разболее, защото последната идея за " промяна " включва сливане на хаоса в другите му поделения в един общ безпорядък под шапката на една мегаагенция. Надеждата на вносителите е, че като се обединят куп неефективни и бюрократизирани структури в една, те внезапно ще проработят като по вода. Логика, която здрав разсъдък не може да я проумее. Но пък по кое време здравият разсъдък е бил съчетаем със здравната система? И с цел да не остане нищо нехаотично, нужните промени в няколко закона са подпъхнати в спомагателните и заключителни разпореждания на закона за бюджета на НЗОК, с цел да се избяга от публичното разискване, при което биха могли да се зададат неуместни въпроси, на които министерството няма отговори. Щото по-нататъшното действие на новия мастодонт ще се бистри в поредност от наредби, които занапред ще се пишат. Колко заболели ще доживеят да схванат кой и по какъв начин ще ги лекува, както се споделя, е Божа работа.

По традиция рекордна сума - 1.5 милиарда лева, ще получи и Министерство на вътрешните работи. Там за промени се приказва от години, дори през лятото предходния министър се излъга да пусне и социална поръчка за идея за преструктуриране на този мастодонт. Месец по-късно поръчката беше прекъсната " заради отпаднала нужда ", което напълно разумно докара до " належаща нужда " от още пари. По принцип у нас промените не се вършат, с цел да се спестят пари, а се дават пари, с цел да не се вършат промени. Дали против тези средства ще получим по-качествена услуга, е риторичен въпрос. 90% от сумата ще отиде за заплати, т.е. за бензин, за патрулки, за възстановяване на работните условия на служителите на реда и така нататък, а за възстановяване на сигурността ни поради която другояче Министерство на вътрешните работи въобще съществува няма да остане съвсем нищо. И недоволни ще са и униформените, и жителите.

По традиция внезапно нарастване на бюджета желае и правосъдната власт. Забележителното в тази ситуация е, че макар че таксите за завеждане на каузи скочиха 17 пъти, правосъдната система не чака никакво нарастване на приходите от тях. Което е най-голямото доказателство, че единствената цел на измененията, против които се оповестиха и самите магистрати, и гражданският бранш, е била да се ограничи достъпът до правораздаване. Особено там, където могат да се нападат актовете на властта и да се объркат нечии проекти.

Разбира се, армията за следващ път получава пари, с цел да купи някаква техника, което по традиция надали ще се случи. Електронното държавното управление още веднъж ще направи опит да тръгне, само че надали ще успее, тъй като там колкото повече милиони се наливат, толкоз по-малък е напредъкът. Някоя права на така наречен автомагистрали ще получи късмет да мръдне с някой различен километър, който да бъде ремонтиран още преди да бъде открит... Списъкът може да бъде удължен...

Така че финансите в “стабилната ” ни родина ще продължат да бъдат такива, каквито си ги знаем! Революция не се чака! Идват избори! Избирателите, дето разчитат на ръководещите, получиха стръв да отидат до урните – усилват се с 10% заплатите на държавните чиновници. Другите, които се пробват да се оправят сами и заслужено недоволстват от неналичието на промени, няма потребност въобще да си вършат този труд. То така и така няма за кого да гласоподават! Най-много да объркат нечии сметки.

Б. ред. - Гроздан Караджов е някогашен народен представител от Реформаторския блок. Публикуваме публикацията от профила му във фейсбук с негово позволение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР